Foto: Stefana Savić

To će posebno značiti za onih 1.050.000 penzionera koji imaju penzije manje od minimalne plate u Srbiji, rekao je Vujović na godišnjoj privrednoj konferenciji Rajfajzen banke.

Prema njegovoj oceni, najveći deo tog novca penzioneri će upotrebiti za kupovinu proizvoda, što je dobro za Ministartsvo finansija i državu. 

Vujović je, govoreći o ekonomskim projekcijama za sledeću godinu, naveo da se očekuje da bruto domaći proizvod bude 4.400 milijardi dinara, ili za najmanje tri odsto veći, a da budžetski deficit ne bude veći od 1,7 odsto, sa uključenim povećanjima plata u javnom sektoru i penzija.

On je precizirao da se očekuje inflacija od jedan odsto, kao i rast u skoro svim proizvodnim sektorima, a da, pored investicija, u tom rastu učestvuje i potrošnja, da i ona bude izvor.

To je održivo jer se potrošnja ostvaruje iz realnog dohotna, konstatovao je Vujović.

Prema podacima koje je prezentovao, budžetski suficit u novembru je bio 18 milijardi dinara, a od početka godine je 52,4 milijarde, ili 1,25 odsto BDP.

Očekujemo privredni rast u ovoj godini veći od 2,7 odsto, a da deficit države bude bolji od projektovanog, rekao je on.

Vujović je precizirao da se u ovu godinu ušlo sa projekcijom deficita od četiri odsto, a da se sada predviđa 2,1 odsto, mada on veruje da će biti i manji.

On je naglasio da je država odlučila i da dobrovoljno preuzme dugove javnih preduzeća, jer, ako to ne bi uradila, dovela bi energetski sektor u tešku situaciju, ali i druge oblasti, pa bi bilo ponovno kašnjenje plaćanja u svim oblastima.

Vujović je činjenicu da Vlada još nije napravila budžet za sledeću godinu, iako je zakonski rok istekao, objasnio time što se dinamika finansija morala utvrđivati zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom, a rezultati su se mogli znati tek posle trećeg kvartala.

Da smo budžet planirali u julu, bio bi manji i lošiji. Mi smo tek 15. oktobra znali koje je opšte stanje države, istakao je on.

Vujović je najavio da če sledeće godine budžet početi da prave u fenruaru i da će biti gotov pre zakonskog roka, 1. novembra.