Foto: FoNet/ MUP

Politikolog Miroslav Samardžić, koji godinama prati pokušaje da se Zrenjaninu promeni naziv, navodi da je „petrovgradska ideologija“ način na koji vlasnički slojevi nastoje da dobiju širu podršku, ojačaju svoju društvenu i političku moć i podriju klasnu solidarnost.

– Zar nisu neki njihovi članovi prošle godine išli u Drakslmajer, koji je najveći strani poslodavac u Zrenjaninu, da traže da se smanje plate radnika, jer su konkurencija njihovim firmama. Možda će sledeće tražiti da se strani investitor odrekne dobiti, pita politikolog Miroslav Samardžić. U pokušajima da se Zrenjaninu promeni naziv ovaj politikolog vidi nameru domaće buržoazije da razvija kvazipatriotizam, kako bi izdržala konkurenciju moćnijeg stranog kapitala.

– „Petrovgrađani“ strogo vode računa, kao komformisti, da ih srbovanje ne dovede u konflikt s vlastima. Oni nikad ne iznose stavove o Briselskom sporazumu ili nacionalnoj politici koju vodi Aleksandar Vučić, u čemu se razlikuju od akademika koji ih podržavaju, komentariše Samardžić. U Demokratskoj stranci najnovija dešavanja nazivaju „opsadom grada“ i izražavaju zabrinutost što se gradska vlast pretvara da nije ni za šta nadležna, pa tako ni za postavljene table sa imenom grada na ulazima u Zrenjanin.

– Dok se oni prave nevešti, lokalni moćnici mogu da rade šta god žele, jer to mogu sebi da priušte i uživaju zaštitu vlastodržaca, a građane za to vreme nema ko da odbrani. U pitanju je šarada i čisto poigravanje sa emocijama građana, a sve u cilju da se skrene pažnja sa skandala sa pijaćom vodom i generalno lošom situacijom u Zrenjaninu zbog koje mladi, ali ne samo mladi, odlaze, komentariše odbornica DS Alisa Kockar.

U Zrenjaninskom socijalnom forumu podsećaju da je prvobitna ideja kleronacionalista i lokalnih tajkuna bila da se promeni naziv grada Zrenjanina bez saglasnosti njegovih stanovnika, što je izazvalo veliko ogorčenje građana i na kraju oslabilo pritisak koji se vrši u tom pravcu na neko vreme.

Povezani tekstovi