– Srpski književnik Zoran Ćirić, optužen da je slanjem SMS poruka ugrozio sigurnost gradonačelnika Niša Zorana Perišića (SNS), žaliće se višim sudovima, pa i Ustavnom sudu, zbog toga što mu niški Osnovni sud nije obezbedio minimum prava na pravično suđenje koje je zagarantovano Ustavom Srbije, saopštio je Ćirićev advokatski tim na čelu sa Boškom Ristićem po okončanju jučerašnjeg sudskog pretresa.

Oni su najavili ovakve postupke jer sudinica Ana Vukojčić nije prihvatila njihov predlog da se pretres optički i tonski snima, kako bi se „obezbedio minimum pravičnog suđenja i bezbednost svih njegovih učesnika“, uz obrazloženje da u zgradi u kojoj su i Osnovni i Viši sud za to još uvek ne postoje tehničke mogućnosti. Ristićev advokatski tim je insistirao da se suđenje odloži za mesec i po dana jer je u Višem sudu zvanično najavljeno da će tada imati takve tehničke uslove, koji su, kako su naveli, neophodni zbog „preteće poruke“ koju je na predstojećem suđenju Perišić uputio Ristiću, a on zbog toga podneo krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti. Gradonačelnik je tada poručio Ristiću da „treba da ga bude sramota“ i da će se „videti kasnije“, a na njegovo pitanje „da li je to pretnja“ odgovorio: „Volim te“. Sudinica Vukojčić tim povodom nije napravila belešku jer ovakav dijalog, koji se odvijao na samom kraju pretresa, „nije čula“, ali je juče donela odluku da u sudnici na vratima dežura policajac, radnik sudskog obezbeđenja.

Ona je odbila i predlog Ćirićevih advokata da se na sledećem suđenju saslušaju dva svedoka koja su prisustvovala potencijalnom incidentu u jednom niškom kafiću, nakon spornih SMS poruka, kada je gradonačelnik Perišić navodno „zavrtao rukave“ u nameri da priđe Ćiriću, što su sprečili prisutni Igor Novaković, funkcioner SPS-a i svedok na ovom suđenju, kao i ti svedoci. Ćirićevi zastupnici su smatrali da to govori da Perišić nije bio uplašen za svoju sigurnost, što je neophodno za postojanje krivičnog dela koje se Ćiriću stavlja na teret, već da je nasuprot tome bio „agresivan i nasilan“. I svedok odbrane Branislav Jovanović, bivši gradski i funkcioner URS-a, rekao je da je nakon ovih SMS poruka imao sastanak sa Perišićem na kojem on „nije pokazivao nikakvu zabrinutost, strah ili ugroženost“, već se zbog njih „smejao“. U suočavanu sa njim Perišić je rekao da se ne seća tog sastanka, ali da se sigurno ne bi smejao zbog „pretnji smrću koje je Ćirić uputio njemu i njegovoj deci“.

– Imam jak i nedvosmislen utisak da je presuda već doneta, a da je ovo suđenje samo formalnost koja je neophodna da ona bude izrečena – rekao je kratko nakon suđenja Ćirić, koji se brani ćutanjem. Perišić je, pak, kazao da bi svako prijavio policiji ozbiljne pretnje i da je to bila njegova obaveza, a da javne ličnosti i nosioci društvenih priznanja, u koje spada Ćirić, moraju da imaju posebnu odgovornost za ono što čine.

Optužni predlog, koji je osnovno javno tužilaštvo podiglo po službenoj dužnosti, tereti Ćirića da je 5. decembra 2013. poslao SMS poruke sa pretnjama Perišiću na telefone funkcionera Novakovića, Jovanovića, Dragana Čorbića (SNS) i Mileta Ilića (SPS). Suđenje se nastavlja 20. aprila.


Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.