– Ta pisma su išla konkretno iz Fonda za humanitarno pravo i u njima su objašnjavali da pojedine nevladine organizacije, kao što je Helsinški odbor za ljudska prava Republike Srpske i Srbije, ruše mirovne procese u regionu. Ta pisma imaju za cilj da kod donatora satanizuju ove organizacije, kako bi im sredstva bila uskraćena, naglašava Popović. Na pitanje da li ima ta pisma, on je odgovorio da je to lična imejl korespondencija koju ove organizacije vode sa donatorima i da je do njih nije moguće doći.

Iako je više od 50 nevladinih organizacija krajem prošlog meseca potpisalo Etički kodeks organizacija civilnog društva, mnoge nevladine organizacije koje imaju najveći uticaj na mirovne procese u regionu su izostale.

– To je dobar dokument i predstavlja sredstvo samoregulacije civilnog sektora u Srbiji. On nije obavezujuć i nevladine organizacije ga potpisuju samo ukoliko to žele. Etički kodeks treba da razjasni koje su osnovne vrednosti koje one zastupaju i šta je njihovo značenje, ali mnoge organizacije, a prvenstveno one iz oblasti ljudskih prava, nisu potpisale ovaj kodeks, ukazuje Popović.

Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa, kaže za naš list da ova organizacija do sada nije imala problema sa donatorima.

– Neki donatori dolaze, drugi odlaze. Sa onima sa kojima se rastajemo, rastajemo se u miru i često nastavljamo saradnju na nekim drugim projektima, ističe Dereta. Na naše pitanje da li je tačno da njegovoj NVO novac nije odobren, jer se nije priključio koaliciji za REKOM, Dereta je istakao da su određena sredstva smanjena, ali da nisu ukinuta.

Biserko: Rasprava u pogrešnom pravcu

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže za Danas da je rasprava između nevladinih organizacija otišla u pogrešnom pravcu. „Neprestano se priča o nekim parama. Svi se trudimo oko projekata, konkurišemo i ako je ideja dobra sredstva će nam biti odobrena. Umesto da nevladine organizacije budu sredstvo evropeizacije unutar zemlje kada dobijemo status kandidata u EU, mi se svađamo“, naglašava Biserko.