Ovaj plan za 2017. godinu ostaje tako samo mrtvo slovo na papiru.

Neverovatno, ali istinito, izgleda da Grad Valjevo baš ništa nije naučio iz iskustva 2014. godine kada smo sa zebnjom gledali i u potočiće, a kamoli u vodeni tok koji nazivamo rekom. Po zakonu Grad je bio dužan da na početku godine donese Operativni plan za odbranu od poplava na vodotokovima drugog reda o kojima se stara upravo Grad.

– Ovde piše da je ovo Operativni plan za 2017. godinu, a danas je 29. septembar, pa kako bismo se mi branili da je poplava naišla u martu mesecu? Po kom bi se to planu mi obezbedili? A Zakon jasno kaže da se operativni plan za vode drugog reda mora doneti najkasnije mesec dana po donošenju operativnog plana za vode prvog reda, rekao je na sednici Skupštine odbornik Duško Rakić. Pored zamerki na uređenje vodotoka reke Gradac odbornici su imali zamerku i na druge vodotokove pre svega reke Ljubostinje.

Dok Aleksandar Pavlović, šef odseka za vanredne situacije, kaže da je ovaj plan urađen još u februaru pravo je pitanje kako se na dnevnom redu Skupštine našao tek na kraju septembra? Ipak takav kakav je našao se pred odbornicima sa devet meseci zakašnjenja, a sam Plan pre toga prošao je kontrolu JP Srbijavode, koje je, kako saznajemo, stavilo određene primedbe, ali nije uslovilo tim primedbama i donošenje ovakve strategije.

Reka Gradac zapostavljena

Na sednici Komisije koja se bavila ovim planom moglo se čuti da su neki radovi već izvedeni u ovoj godini, ali izvesno oni najvažniji nisu. Na reci Gradac i dalje nije rešen problem divlje gradnje u samom gotovo forlandu reke, a poplave 2014. godine pokazale su da takvi objekti predstavljaju ozbiljne prepreke u slučaju poplave. U ovoj godini je izostalo i čišćenje Berkove brane pa u ovom trenutku niko ne zna kako se Gradac u tom delu može ponašati u slučaju veće količine padavina.