Foto: Južne vesti

Blagotić je, po sopstvenoj oceni, naprasno „sklonjen“ u vreme dok je u Odseku za privredni kriminal radio na dva osetljiva slučaja, kako bi oni bili „upropašćeni“, a osumnjičeni izbegli procesuiranje. U jednom od njih je, kaže, „proveravan direktor blizak SNS-u, do kojeg su, kako je nepobitno utvrđeno, preko BIA i te stranke, sve vreme curili podaci iz policijske provere“.

– Ovo su konačne odluke, a eventualna žalba MUP-a ne odlaže njihovo izvršenje. Na posao sam formalno-pravno vraćen 30. novembra, na dan kada je Žalbena komisija poništila rešenje o mom penzionisanju, i nije potrebno nikakvo novo rešenje. Odluke sam dostavio Policijskoj upravi, javio sam se na posao, tražio da mi daju zadatke, ali nisu „pristali“. Ukoliko, kojim slučajem, ne postupe po odluci Žalbene komisije, ona će se izvršiti prinudnim putem. Mislim da, ipak, neće doći do toga, bilo bi previše. Ako državni organ koji štiti zakon i prava građana sam krši zakon i prava svojih zaposlenih, šta bi onda trebalo da očekuju „obični“ građani – kaže Blagotić za Danas.

Blagotić kaže da je rešenjem o njegovom penzionisanju od 7. oktobra 2015, koje je potpisao tadašnji direktor policije Milorad Veljović, prekršen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, po kojem sam zaposleni odlučuje da li će iskoristiti pravo na prevremenu penziju, a on nije zahtevao da bude penzionisan. Duže od godinu i po dana odbijao je i da prima takvu penziju, u znak protesta što je „obrisan gumicom“ iako je „radio na najvećim i najsloženijim predmetima“ i dobijao „odlične ocene“. Početkom ove godine, kada je njegova petočlana porodica, u kojoj je i troje maloletne dece, od deset, 12 i 14 godina, potrošila kredit koji su podigli da bi preživeli, bio je primoran da počne da je prima.

– Skoro svi koji su učestvovali u mom sklanjanju su avanzovali. Veljović, koji me je preko noći protivzakonito penzionisao, i sprečio da završim dva započeta i važna slučaja, postao je savetnik premijera (Aleksandra Vučića), a potom i savetnik predsednika Srbije (Vučića). Uticajni član SNS-a koji je pomagao osumnjičenom direktoru privrednog društva bliskog SNS-u danas je većnik grada Niša, a pripadnik BIA koji je učestvovao u dostavljanju informacija tom direktoru postao je načelnik vrlo bitnog organa u Nišu za borbu protiv kriminala i korupcije…, kaže on, ne želeći da otkriva njihova imena.

Blagotić kaže da, prema njegovim saznanjima, niko nije snosio sankcije zbog curenja policijskih informacija u slučaju ovog direktora, iako je on na to zvanično upozorio nadležne. U maju 2016. godine je u zapečaćenoj koverti, pod oznakom „strogo poverljivo“, dostavio sve podatke o tome ministru policije Nebojši Stefanoviću i direktoru policije Vladimiru Rebiću.

– Ni sam direktor tog privrednog društva, koji je tada proveravan zbog sumnje da je u procesu privatizacije protivpravno prisvojio 23 miliona dinara na štetu budžeta Srbije, ne samo da nije uhapšen, nego sam iz više izvora čuo da ga je Aleksandar Vučić kao „uspešnog privrednika“ navodno vodio prilikom svoje posete Turskoj. Tom čoveku je dozvoljeno da uništi tu firmu, a radnici su u štrajku jer godinu dana nisu primili plate i nemaju zdravstveno osiguranje – kaže on.

Prema njegovim rečima, „upropašćen“ je i drugi slučaj na kojem je radio u vreme penzionisanja – provera vlasnika agencija za tehničke preglede i osiguravajućih kuća, koji su osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, kojom su stekli protivpravnu korist od više od 30 miliona dinara. Dobio je, kaže, nezvanične informacije da su krivični postupci obustavljani, a osumnjičeni osuđeni prekršajno. Tokom rada na tom slučaju se, dodaje, ispostavilo da je potrebno proveriti i poslove vlasnika dve „jake“ medijske kuće, od kojih „jedan slovi za ličnog Vučićevog prijatelja, a njegov medij za glasilo SNS-a“, dok drugi „menja strane, kako mu već okolnosti nalože“.

Podrška ili ne

– Od juna ove godine imam podršku Policijskog sindikata Srbije i veoma sam im zahvalan na tome. Za moj slučaj su se zainteresovale i neke međunarodne organizacije. O svom slučaju sam više puta pisao Aleksandru Vučiću, Nebojši Stefanoviću i Vladimiru Rebiću, obaveštavajući ih i o egzistencijalnim i drugim problemima moje petočlane porodice, ali mi niko od njih nije odgovorio – kaže Nebojša Blagotić.