Poklon od Rusije: Oslikavanje kupole Hrama 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Nikolić je, koji je predsednik Glavnog odbora Društva za podizanje hrama Svetog Save, je naglasio da je ruska pomoć došla kao „kiša kad je najpotrebnije“ i nije ničim uslovljena već je hrišćanska, pravoslavna, bratska.

Prema rečima Nikolića, svako ko ima bilo kakvu sumnju, kad su teška i burna vremena, može da dođe u hram, pogleda u kupolu i nađe sponu koja će večito spajati ruski i srpski narod, koji, podsetio je, imaju duboke istorijske, sveukupne odnose.

Bez obzira što neki probaju da nas razdvoje neće uspeti, jer nas vezuju naši odnosi iz prošlosti koji se još više cementiraju zajedničkim radom na hramu Svetog Save, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, napominjući da su Rusi i Srbi dva bratska naroda.

Patrijarh Irinej je rekao da će mozaik biti uzgrađen u duhu pavoslavlja – Vizantije, Rusije i naše tradicije, i hram će predstavljati lepotu celog pravoslavlja, svojim stilom, ikonama i mozaikom.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je rekao kako se nada da će oslikavanje ogromne kupole biti uspešno završeno do kraja iduće godine, precizirajući da ih je ruska kompanija Gaspromnjeft sponzorisala sa četiri miliona evra kao i da radovi na tako veličanstvenoj građevini moraju da budu na najvišem nivou.

Mitropolit Ilarion, predsednik Odeljenja spoljnih crkvenih veza moskovske Patrijaršije, je naglasio da će ruski narod uvek pomagati srpski, naglasivši da su veze dva naroda potvrđene krvlju njihovih vojnika i imaju veliku budućnost.

Mitropolit Ilarion je podsetio da se SPC zatražila pomoć od Ruske pravoslavne crkve posle čega se patrijarh Kiril obratio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji je potvrdio učešće Rusije u projektu.

Zamenik gerelnog direktora Gaspromnjefta Aleksandar Dibelj je zahvalio na mogućnosti da ta kompanije učestvuje u tako značajnom poduhvatu, podsetivši da je ona jedan od najvećih investitora u Srbiji, ali i da pomaže kroz razna učešća razvoj cele ovdašnje zajednice.

Rukovodilasc Federalne agencije Ruske Federacije Russotrudničestvo Ljubov Glebova je ocenila da je gradnja hrama Svetog Save važna za Srbiju, Rusiju ali i celu Evropu.

Kako je saopšteno, potpisivanjem Ugovora o donaciji i Sporazuma o zajedničkoj delatnosti ozvaničava se početak radova na unutrašnjoj dekoraciji Hrama tehnikom mozaika.

Ugovor o donaciji su potpisali Drušvo za podizanje Hrama, Gaspromnjeft i Međunarodna javna organizacija Moskovski međunarodni Fond za pružanje pomoći UNESKU, nakon čega je potipisan i Sporazum o zajedničkoj delatnosti, kretivanoj saradnji između Društva i Fonda. (kraj) lj/nt 16:26