Pokrenut Nacionalni portal otvorenih podataka 1Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije naglasila je da će portal, koji trenutno sadrži 136 otvorenih podataka osam državnih organa, grupisanih u 45 skupova i šest tema, doprineti razvoju privrede i boljoj informisanosti građana. Otvaranje podataka svih državnih institucija u Srbiji bi moglo da dovede do, kako je naglasila, rasta društvenog proizvoda do jedan, a stope zaposlenosti i do dva odsto, kao što je to slučaj sa drugim zemljama Evrope.

„Kada je reč o prilikama koje otvaranje podataka donosi privrednom sektoru, dovoljno je napomenuti da se tržište otvorenih podataka, samo na teritoriji Evropske unije, procenjuje na 43 milijarde evra. To potvrđuju da su podaci resurs sa najvećim potencijalom koji je ujedno i najmanje iskorišćen.“, rekla je Brnabićeva i dodala:

„Ovaj projekat jedan je od prioriteta u radu Vlade koja će, na čelu sa Kancelarijom za IT i eUpravu nastaviti da podržava uključivanje svih državnih organa, sve dok se na portalu ne budu u kontinuitetu objavljivali podaci. U ovom času jedan od prioriteta je i obezbeđivanje zakonskog okvira.“

Sa ciljem da u naredne dve godine što veći broj državnih institucija otvori podatke i razvije znanje i veštine za njihovu obradu, i uključi privredu, naučnu zajednicu, civilno društvo i medije, Kancelarija za IT i eUpravu i Programa UN za razvoj (UNDP) potpisali su i protokol o saradnji na projektu „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“.

„Srbija broji oko 300 organa državne uprave i lokalne samouprave koji imaju ogromne setove podatka. Njihovo otvaranje nosi ogroman potencijal, koji bi mogao potpuno da izmeni ekonomsku sliku naše zemlje. Činjenica je da već sada imamo motor koji će pokrenuti našu privredu. Potrebno je samo da pronađemo način da ga pustimo u rad – to ćemo učiniti uključivanjem državnih institucija, građana i civilnog društva u ovaj važan proces“, rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Karla Herši, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji, istakla je da pored toga što omogućavaju inovacije u poslovanju, čime se stimuliše ekonomski rast, otvoreni podaci doprinose sveobuhvatnom održivom razvoju društva, posebno u oblastima poput obrazovanja, zaštite životne sredine i javnih finansija.

„Podaci omogućavaju i veću transparentnost rada državnih organa i stimulišu uključivanje javnosti u procese odlučivanja“, dodala je Herši.

Predstavljanju nacionalnog Portala prisustvovali su i Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji, zemlje koja je lider u ovoj oblasti i predstavnici Svetske banke. Oni su pomogli i nastaviće da pomažu proces otvaranja podataka u našoj zemlji.

Podatke na portalu do sada je objavilo osam državnih organa – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo rudarstva i energetike, Uprava za javne nabavke, Agencija za lekove i medicinska sredstva, Agencija za zaštitu životne sredine, Republički geodetski zavod i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Osim pretraživanja i preuzimanja, korisnici na portalu mogu da diskutuju o podacima ovih državnih institucija i prate njihove aktivnosti. Omogućeno im je i da predstavljaju primere ponovne upotrebe –mobilne ili veb-aplikacijama, vizuelizacijama, mapama.

Na portalu se neće objavljivati podaci koji sadrže lične ili tajne informacije.

Puštanjem u rad ovog portala ispunjava se i jedno od obećanja iz ekspozea, koji je predstavljen u Parlamentu pre 100 dana.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.