Pokret: Objaviti imena kandidata za RTV 1

Nije objavljeno ni to ko su kandidati koji su konkurisali za ove pozicije.

Pokret „Podrži RTV“ u saopštenju podseća na to da je novo rukovodstvo RTV čak odbilo da objavi imena kandidata koji su konkurisali za ove pozicije, što smatraju da je potpuno nedopustivo da se takvi podaci kriju od građana.

Takođe, nedopustivo je i to da se Pokrajinski javni servis tretira kao deo političkog plena.

„Na taj način novo rukovodstvo RTV javno demonstrira nepoštovanje prema građanima koji su pravi vlasnici Pokrajinskog javnog servisa, koji ga finansiraju, a svoje delovanje potčinjava interesima političkih krugova moći, što se nedvosmisleno potvrđuje i kroz informativni program koji je isključivo u službi aktera vlasti“, smatraju u Pokretu „Podrži RTV“.

U ovom Pokretu se pitaju zbog čega novo rukovodstvo nije u stanju da do kraja sprovede konkurse koje je samo raspisalo. Šta se krije u tome i čijim interesima se udovoljava u kadrovanju na RTV, a pitanje je i da li je Pokrajinski servis zapravo postao talac unutarpartijskih obračuna u vladajućoj stranci.

U saopštenju podsećaju i na to da je nakon naprasne smene regularno izabranog programskog direktora Slobodana Arežine i 16 urednika u Informativnom programu, što je usledilo odmah po okončanju pokrajinskih izbora u maju ove godine, nastavljeno urušavanje programa RTV, što se odražava i na značajan pad rejtinga ove kuće, koja je očigledno postala servis vlasti, a ne građana.

Pokret „Podrži RTV“ ističe da neće odustati od svojih zahteva za smenu rukovodstva RTV, odgovornog za devastiranje teško stečenog ugleda pokrajinskog javnog servisa, kao ni od zahteva za smenu kompletnog Upravnog odbora RTV.

Traže da se ponište sve, očigledno političke, odluke o smenama u RTV i da se proces izbora novog rukovdstva učini transparentnim, jer javni servis ne bi smeo takve podatke da krije od građana.

Pokret „Podrži RTV“ ističe da neće odustati ni od zahteva za profesionalizaciju Regulatornog tela za elektronske medije, kako bi se funkcionisanje javnih servisa uskladilo sa zakonima i profesionalnim standardima umesto sa voljom vladajućih struktura.