Prema navodima MUP-a, skup je prijavio građanin koji nema veze sa zabranjenim neonacističkim organizacijama. Samim tim, ispoštovani su svi zakonski preduslovi da se marš održi. Kako nam je rečeno u MUP-u, policija će obezbeđivati skup i za sada nema informacija da će se na njemu pojaviti i Goran Davidović Firer.

Iako formalno zahtev za održavanje skupa nije podneo neko sa neonacističkom prošlošću, nije teško zaključiti da upravo ova grupacija stoji iza „Marša sećanja“. Naime, na sajtu ekstremno desničarske organizacije Srpski nacionalni front se jasno vidi da upravo oni pozivaju „patriote“ na marš.

Takođe, maglovita je i Davidovićeva pozicija u organizaciji pošto na njihovom sajtu ne može da se vidi ko su predsednik i sekretar organizacije. Ipak, manifest organizacije Srpski nacionalni front, koji je dostupan na njihovoj internet stranici, je potpisao upravo Goran Davidović Firer.

Protiv Davidovića, bivšeg lidera neonacističke organizacije „Nacionalni stroj“ se trenutno vodi postupak po optužnici Višeg javnog tužilaštva koja ga tereti za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje. Nedavno je pripremno ročište u ovom postupku odloženo zbog toga što se Davidovićev branilac nije pojavio. Davidović trenutno živi u Trstu.

V. Jeremić

GLOSA Kako nam je rečeno u MUP, policija će obezbeđivati skup i za sada nema informacija da će se na njemu pojaviti i Goran Davidović Firer.