Javnosti ste postali poznati kao glavni koordinator Radne grupe koja radi na slučaju Miroslava Miškovića, vlasnika Delte, a sada ste imenovani za zamenika načelnika UKP. Kako biste ocenili dosadašnje antikorupcijske istrage i da li možete da najavite neke promene u tome kako se vode?

– Nesporna stvar je da su dosadašnje aktivnosti, a i moj sveukupni rad u policiji, doprineli postavljenju na mesto zamenika načelnika UKP MUP-a Republike Srbije. Tačno je da sam zadovoljan dosadašnjim rezultatima postignutim u radu Antikorupcijskog tima, čiji sam još uvek glavni koordinator, ali sa aspekta mesta zamenika načelnika UKP-a ubuduće ću se zalagati da taj deo posla obavljaju i redovne službe Kriminalističke policije, čiji je to i zadatak. Tako je trebalo da bude i u prethodnom periodu. Zapravo, formiranje Radne grupe iz više razloga bilo je iznuđeno, tako da smatram da su se sad stvorili svi potrebni preduslovi za jednu kvalitetniju i sveobuhvatniju borbu, ne samo protiv korupcije i organizovanog, nego i svih drugih vidova kriminala.

Zašto?

– Ako me pitate zašto je formiranje Radne grupe bilo iznuđeno, odgovoriću vam da dosadašnji sistem rada na polju borbe protiv korupcije nije, iz različitih razloga, dao nikakve rezultate, te smo bili prinuđeni da formiramo Antikorupcijski tim i iskoristimo potencijale kojima raspolaže Kriminalistička policija Srbije, da damo prve rezultate, da izvršimo promene starešinskog sastava nekih organizacionih jedinica i ispoštujemo nametnute zahteve Evrope. Naravno, pre svega, naš zadatak je da građanima Srbije pružimo odgovor na pitanje, ko se korupcijom obogatio na njihov račun. U borbi protiv korupcije sigurno ne treba zanemariti ni kriminalističke policajce iz cele Srbije koji daju svoj doprinos otkrivanju istine u pomenutim aferama. U narednom periodu sigurno je da će svako da nosi svoj teret odgovornosti na polju borbe protiv ove pošasti.

Postoje li politički pritisci i kakvi u istragama 24 sporne privatizacije sa liste Saveta za borbu protiv korupcije, ili lobiranja drugačije vrste, recimo finansijska?

– Dosadašnje iskustvo rada na složenim predmetima idu u prilog osnovanosti vašeg pitanja, gde su politički ili ekonomski centri moći na različite načine pokušavali da iskoriste svoj uticaj kako bi, makar delimično, osujetili policijsku istragu koja treba da dovede do utvrđivanja istine i otkrivanja svih odgovornih lica u svakoj od navedenih afera. Neposredno po formiranju Radne grupe, koju tada mnogi nisu smatrali ozbiljnom pretnjom po one koji su se obogatili korupcijom, pritisci su bili zanemarljivi. Međutim, kako se napredovalo u istragama poput Nibensa, Del Reala, oni su postajali sve konkretniji i ozbiljniji.

U tom kontekstu, mišljenja sam, treba posmatrati i ne tako davne propale pokušaje dezavuisanja kroz, na primer, takozvanu aferu „prisluškivanja“, o čemu je javnost preko više, pre svega pisanih medija, tendenciozno obaveštavana. Dakle, naš intenzivni rad po predmetima, kao i brojne realizacije, naš ozbiljan pristup ovim veoma komplikovanim predmetima, neki su želeli da osujete i da dovedu do toga da se Radna grupa u najmanju ruku stopira, ako ne i rasformira.

Moram da napomenem da je za rad na ovim složenim predmetima, i pored navedenih pritisaka, stvorena povoljna društvena klima, kao i da je javnost, mislim više nego ranije, zainteresovana da se postojeće istrage dovedu do kraja, kao i da se aktivnosti Kriminalističke policije i u narednom periodu u kontinuitetu nastave.

Kada će rezultati pomenutih istraga biti saopšteni javnosti i da li možemo da očekujemo da „dan pre“ osvanu u nekom od tabloida?

– Pre svega, moram da napomenem da sa najavljivanjima hapšenja muku mučimo. Takvi tekstovi, koje mediji smatraju ekskluzivom, nama predstavljaju pretnju po uspešnost akcije koja je planirana. Zadatak pripadnika Radne grupe je da istraže svaki predmet, dođu do činjenica i validnih dokaza, o tome obaveste nadležno tužilaštvo i u dogovoru sa njim pripreme i izvrše realizaciju. Dakle, što se nas tiče, javnost se obaveštava blagovremeno i u potpunosti nakon svake akcije koju sprovedemo. Ipak, pripadnici Radne grupe respektuju istraživačko novinarstvo i pozdravljamo svako njihovo preuranjeno izveštavanje o našim aktivnostima, mada lično to smatram propustom Kriminalističke policije Srbije. Ali, želja i istraživačkih novinara i nas policajaca je ista – otkrivanje istine.

Saradnja sa tužilaštvom

Kako biste ocenili saradnju policije i tužilaštva u antikorupcijskim istragama?

– Nisam čovek koji procenjuje rad Tužilaštva za organizovani kriminal. Svaki moj komentar na to pitanje bio bi suvišan. Ali, dosadašnji rezultati, kao i oni koje očekujemo, pokazatelj su da zajednički nastupamo u ovoj borbi.

close
Politički centri moći pokušali da osujete istrage o privatizacijama 1

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.