Politički seksgejt star dve decenije 1Foto: Klub čitalaca Danasa

Dvadeset godina pre otkrića potpredsednice Stranke slobode i pravde, Marinike Tepić, o opskurnim zabavama Dragana Markovića Palme i seksualnoj zloupotrebi mladih žena, pa i maloletnica, na privatnim skupovima u organizaciji prvog čoveka Jedinstvene Srbije, domaća javnost i mediji su se bavili optužbama za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje na račun potpredsednika tadašnje Vlade Vuka Obradovića.

„Jeste, nije. Bilo je tu nečega. Gde ima vatre, ima i dima. Pa šta, muško je… Šta fali. Kad može Klinton što ne bi i on… Zar će jedan takav ‘seksualni manijak’ da se bori protiv kriminala i korupcije… Ma, sve mu je to namešteno. Velike su pare u pitanju. Karići su sve to ‘zakuvali’, sigurno… Ovo su samo neki od komentara javnosti povodom halabuke, koja se digla u vezi navodnih optužbi da je lider Socijaldemokratije Vuk Obradović seksualno zlostavljao svoje saradnice“, započinje tradicionalna rubrika Ličnost Danas, te 2001. godine posvećena jednom od lidera Demokratske opozicije Srbije.

Lavinu pokrenutu malo posle 100 dana od formiranja izvršne vlasti pod „komandom“ Zorana Đinđića zakotrljale su tvrdnje poslanice SD Jelene Milenković i portparolke SD Ljiljane Nestorović, čije je svedočenje najčešće citirano.

„Prvi put me uhvatio za obe ruke i počeo da privlači sebi sa očiglednom namerom da me poljubi u usta, pri tome govoreći da mu treba nežnosti. ‘Samo da nam se usne spoje’, rekao je. Drugi put, unoseći mi se u lice, palacao je jezikom i pri tome me okrznuo svojom glavom jer sam uspela da se izmaknem…“

Naravno, prozvani političar je negirao sve ono što su mu na teret stavile partijske koleginice.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

„U životu sam mnogo puta u mnogo čemu oskudevao, ali ne i u ljubavi žena. Meni ljubav na taj način nije potrebna… Reč je, kako tvrdi, o zaveri najbližih saradnika i prijatelja, prema kojima nije imao tajni… Oni, a ne ja oskrnavili su dostojanstvo tih žena. To je klasična politička ujdurma protiv mene. Vuka Obradovića nisu mogli da optuže za bilo šta i bilo kakve kriminalne i problematične radnje…'“, citirao je novinar našeg lista Obradovića, pa notirao raskol u Socijaldemokratiji, čije su temelje udarili on i Milenkovićkin emotivni partner i potonji jugoslovenski ministar informisanja Slobodan Orlić, a finansijski ih (sam se hvalio) pomogao Bogoljub Karić.

„Na maratonskoj sednici stranke, Glavni odbor isključio je iz Predsedništva 15 članova ‘pučista’, koji su tražili smenu Obradovića. Oni su opet uzvratili istom merom – isključili Obradovića iz stranke. Istovremeno su najavljene i krivične prijave  – Obradovićeva protiv ’15-orke’, a i njihove protiv njega… I Ljiljana Nestorović najavila je tužbu ‘protiv svih koji su je optužili da je agent DB ili Zorana Đinđića, narkomanka i nimfomanka…'“

Najbolji student u klasi na Vojnoj akademiji, najmlađi general-major u SFRJ, načelnik Službe za informisanje Generalštaba VJ…, završio je na sudu zbog pomenutog slučaja.

Na kraju procesa, Vuk Obradović kažnjen je sa 10.000 dinara (naknadno je i ovoga oslobođen) za uvredu, a optužnica za zlostavljanje i seksualno uznemiravanje je “pala u vodu”. Predsedništvo DOS ga smenilo razrešilo dužnosti potpredsednika Vlade Srbije i zvanja predsednika Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi i finansijskom poslovanju, Socijaldemokratija se pocepala, a odlukom suda, svih devet poslaničkih mandata stranke pripalo je krilu koje je poveo Slobodan Orlić.

Dvadeset godina kasnije, našu zemlju žestoko trese „slučaj Palma“, a niko još ne može sa sigurnošću da predvidi kako će na kraju sage proći jagodinski „šerif“.

„Pripadnici vlasti rade stvari za koje sam verovala da se vezuju  samo uz mafiju – podvođenjem žena, devojaka i devojčica. Radi se o žurkama u hotelu u Končarevu, gde su luksuznim taksijem iz Beograda dovođene devojčice od 15, 16, 17 godina, a znalo se da posle takvih žurki te devojčice idu sa njim (Draganom Markovićem) ili sa njima… (političkim i poslovnim prijateljima, prim. aut)“, šokirala je Marinika Tepić i kao dokaz, na konferenciji za medije, emitovala video svedočenje muškarca – zaštićenog svedoka o mračnim događajima u režiji poslanika Narodne skupštine Srbije.

Javno osumnjičeni Marković uzvratio je „paljbom“ po visokoj funkcionerki SSP.

„Ovo je pokušaj da se devalvira sve ono što sam ja radio u ovom gradu od 2004. godine i da me uvaljaju u blato. Neće uspeti u tome, ali moraće da objasne sve što su pričali i da dođu ti koje pominju, ali nema ko da dođe, jer je sve čista laž. Ja imam tri unuke i da im neko uradi to što navode da sam ja uradio, ja bi to završio po hitnom postupku …. Pozivam nadležne organe da rade po zakonu i ako se desi da se dokaže to što laže zaštićeni svedok i radnica milijarderske partije Dragana Đilasa, da idem u zatvor ili ja ili ona”, rekao je domaćin žurki sa mnogo poznatih i uticajnih gostiju.

Slučaj je u predistražnoj fazi, a vreme će pokazati da li će najavljeni svedoci pristati i moći da daju iskaze u Tužilaštvu u Kraljevu, ovi biti uzeti u obzir kao verodostojni pa na osnovu istih Marković biti optužen za pedofiliju i prostituciju, ili će “vuk pojesti magarca”, a Tepićeva možda odgovarati zbog klevete.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.