Grad na lepom plavom Dunavu izgleda da je posebno privlačan stranim obaveštajnim službama i njihovim agentima. Od filma „Treći čovek“ u kojem se sreću i sukobljavaju sovjetski i američki agenti, stiglo se dotle, da se tim poslom sada bave i vrhunske diplomate. Poljska je ovih dana pozvala „na konsultacije“ Mareka Jedrisa, ambasadora akreditovanog u Austriji.
Prema austrijskoj štampi, ne bi trebalo očekivati da će nakon konsultacija biti vraćen u Beč. Reč je, kako se pretpostavlja, o unutarpoljskom obračunu sa Vojnom obaveštajnom službom, poznatoj kao WSI, koja je svoje pipke imala u svim porama države i društva. Zahvaljujući odnosima koje je imao sa WSI, Marek Jedris, je 1969. godine uključen u diplomatsku službu, da bi od septembra 2004. godine bio imenovan za ambasadora te zemlje u Austriji.
Slučaj sa ambasadorom Poljske u Beču i vezama vrhunskih diplomata te zemlje sa WSI, navodi austrijska štampa, nije usamljen. Zajedno sa Marekom Jedrisom „na konsultacije“ su pozvani i poljski ambasadori iz Turske, Kine i Kuvajta. Zbog sličnih delatnosti, ovih dana je iz inostranstva opozvano i osam poljskih vojnih atašea.