Popović: Digitalizacija šansa za nova radna mesta 1

Proces prijavljivanja na konkurs je skoro u potpunosti digitalizovan, bez nepotrebne administracije, dok se evaluacija projekata obavlja putem internet portala Fonda za inovacionu delatnost. Ceo proces je potpuno transparentan“, rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, navodi se u saopštenju Ministarstva.

On je na konferenciji za novinare u Šidu, nakon predstavljanja konkursa za podršku inovacijama za kompanije iz ovog regiona, poručio da je digitalizacija „šansa za nova radna mesta“.

„Proces digitalizacije u industriji stvara novu vrednost i povećava naš izvozni potencijal. Zato je digitalizacija šansa za nova radna mesta i za ostanak mladih u Srbiji“, rekao je Popović.

On je istakao da je proces digitalizacije danas najvažniji generator ubrzanog rasta i ključna konkurentska prednost, te da Srbija, kroz ubrzavanje procesa digitalizacije i primenu inovacija i novih tehnologija u industriji, ima šansu da uhvati priključak sa drugim razvijenim zemljama u Evropi i svetu.

„Uveren sam da Srbija ima znanje i potencijal da ceo region predvodi u novo digitalno doba“, naglasio je Popović.

On je objasnio da konkurs, putem kojeg Vlada Srbije bespovratno dodeljuje preko 330 miliona dinara za podršku inovacijama, traje do 1. septembra i da kompanije mogu da apliciraju za dva programa.
„Prvi je program za mlade startap kompanije do tri godine starosti, za koje se dodeljuju sredstva do 10 miliona dinara. Drugi program je namenjen svim kompanijama koje razvijaju inovacionu tehnologiju koja može da bude konkurentna na tržištu, a koje mogu da konkurišu za sredstva u visini do 37 miliona dinara“, naveo je Popović.

O konkursu za razvoj inovacija u Srbiji i njegovom značaju za rast lokalne ekonomije govorili su i predsednik opštine Šid, Predrag Vuković, kao i Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost Srbije.