Foto: Kabinet Nenada Popovića

On je danas posetio Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu i tom prilikom položio venac na spomen obeležje Jevrejima stradalim u Holokaustu i odao poštu žrtvama stradalim u logoru Jasenovac.

Tim povodom Popović je istakao da je nad jevrejskim i srpskim narodom u Drugom svetskom ratu izvršen genocid, „samo zato što vole slobodu i nezavisnost“.

„Oba naša naroda stradala su od strane nacista vođenih ideologijom Adolfa Hitlera. Ali razlika je u tome što nacisti koji su ubijali Srbe, hrvatski nacisti, nikada nisu kažnjeni za svoje zločine i nikada se nisu poklonili pred srpskim žrtvama“, istakao je Popović.

„Umesto da budu pozvani na odgovornost i osuđeni od strane međunarodne zajednice za svoja zlodela, danas hrvatski nacisti imaju svoju državu, RepublikuHrvatsku, članicu Evropske unije, koja je izgrađena na genocidu nad Srbima, ali i Jevrejima, u Drugom svetskom ratu“, dodao je on.

Popović je istakao da je u Srbiji pokrenuta inicijativa za izgradnju memorijalnog kompleksa posvećenog srpskim žrtvama genocida, po uzoru na jevrejski Jad Vašem.

„U Jad Vašemu i jevrejskom narodu mi imamo najbolji primer i inspiraciju kako se stradalni narod podigao, ojačao i kako danas čvrsto štiti svoje državne i nacionalne interese“, istakao je Popović.

On je ukazao da jevrejski narod to nikada ne bi mogao da postigne da se odrekao svoje prošlosti i da je zaboravio na svoje žrtve.

„Zato i mi Srbi moramo da pamtimo naše žrtve, i da iz toga crpimo snagu i mudrost za naš napredak u budućnosti. Jedino ako čuvamo sećanje na naše žrtve, možemo da budemo sigurni da se genocid nad našimnarodom nikada neće ponoviti“, zaključio je Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nalazi se u zvaničnoj poseti Izraelu tokom koje će se sastati sa ministrom nauke i tehnologije Izraela, Ofirom Akunisom, i imati niz radnih susreta sa državnim institucijama, kompanijama i predstavnicima izraelske inovacione, naučne i istraživačke zajednice.