Foto: Kabinet ministra

„Vlada Srbije je apsolutno svesna činjenice da su znanje i inovacije ključni resurs na kojem Srbija može da gradi svoju međunarodnu konkurentnost. Znanja iz oblasti prirodnih nauka, tehnologije, a naročito inženjerstva, imaju poseban značaj za inovacije i ekonomski rast“, istakao je Popović.

On je napomenuo da inovaciona infrastruktura i programi treba da budu u funkciji industrije i ostanka mladih talenata u Srbiji. „Institut Vinča u tome ima važnu ulogu, jer je ovo bez sumnje jedna od stožernih institucija nauke Republike Srbije“, rekao je Popović.

Direktor Instituta za nuklearne nauke u Vinči Borislav Grubor izrazio je zadovoljstvo jer je Vlada Srbije prepoznala značaj inovacija i tehnološkog razvoja. On je istakao da će Institut u Vinči pružiti punu podršku novom ministru zaduženom za taj resor. „Zadovoljni smo što je ministar Popović posetio Vinču i time ukazao na značaj naše institucije za razvoj nauke i inovacija u Srbiji“, rekao je Grubor.

Ministar Nenad Popović posetio je danas i Javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije u Vinči gde je razgovarao sa direktorom ovog preduzeća Daliborom Arbutinom. Na sastanku je razgovarano o razvoju i primeni inovacija i novih tehnologija u oblasti nuklearnih aktivnosti i upravljanja nuklearnim otpadom.