Takođe, u ovom izveštaju se ističe da je u prošloj godini zabeležen porast nasilja prema osobama drugačije seksualne orijentacije.

Kako se navodi, rast slučajeva nasilja i diskriminacije nije drastičan, ali je u 2011. za oko 30 odsto bilo više pokušaja ili izvršenja fizičkog nasilja, odnosno napada po osnovu stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije u odnosu na 2010. godinu. Iako su pravosudni organi u protekloj godini bili nešto efikasniji nego ranije kada je reč o procesuiranju slučajeva protiv lidera i članova desničarskih ekstremističkih organizacija, u izveštaju se napominje da su presude koje su bile izricane bile uglavnom blage, na donjoj ili ispod zakonske granice.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas istakao je da su gradske vlasti u saradnji sa nevladinim organizacijama obezbedile nekoliko prostora u glavnom gradu, koji će služiti onim osobama koje su zbog svoje seksualne orijentacije izbačene na ulicu i ostale bez porodice. On je dodao da je adaptiranje tih prostora u završnoj fazi i da će otvaranje uslediti uskoro.