Porodica Bitići optužuje vlasti Srbije 1

U otvorenom pismu zvaničnicima SAD i Evropske unije koje je potpisalo nekoliko američkih i balkanskih intelektualaca i boraca za ljudska prava izražava se žaljenje što tužioci za ratne zločine u Srbiji nisu uspeli da reše ovaj slučaj. Porodica navodi da su „srpski predsednik i dva poslednja premijera u više navrata obećavali rešenje slučaja braće Bitići od 2006. godine, ali da „nisu preduzeli potrebne korake da osiguraju rezultat“.

„Umesto toga izveštaji ukazuju da osumnjičeni zastrašuju svedoke i ostaju bliski visokim zvaničnicima aktuelne vlasti“, navodi se u pismu i dodaje da je premijer Aleksandar Vučić javno saopštio da će „slučaj Bitići“ biti „uskoro rešen ili bar skorije nego što iko očekuje“.

Praven Madhiraju, pravni zastupnik porodice braće Bitići, rekao je da su „srpski politički lideri u više navrata nisu uspeli da ispune obećanja data zvaničnicima SAD, potpredsedniku DŽozefu Bajdenu i državnom sekretaru DŽonu Keriju“.
– Nažalost, srpski lideri imaju mnogo bolji istorijat izručivanja osumnjičenih za ratne zločine – naveo je Madhiraju.

Braća Iljir, Mehmed i Agron Bitići uhapšeni su 1999. na ulasku u Srbiju , pušteni iz zatvora da bi odmah bili odvedeni i streljani. NJihova tela pronađena su u masovnoj grobnici u Petrovom selu 2001. godine. Do danas niko nije osuđen za ova ubistva