– Obeležavanje Međunarodnog dana porodice u Kragujevcu ima dugu tradiciju. Aktivnostima koje tim povodom organizujemo podsećamo da treba da vodimo brigu o svojim roditeljima i da ih pozovemo da oni vode brigu o njihovoj deci. Imajući u vidu da je ove godine svetski Dan zdravlja bio posvećen depresiji, a koja je danas sve učestalija i predstavlja odraz neke duge tuge koju čovek nosi u sebi, porodica treba da bude mesto okupljanja, sreće, poverenja i pružene ruke, što je najbolja prevencija depresiji – rekla je članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku Gordana Damnjanović.
U vrtićima „Nada Naumović“ i „Đurđevdan“ svakodnevno će biti održavane radionice u kojima će učestvovati i roditelji, u OŠ „21. oktobar“ biće organizovana radionica za osmake „Beba da ili ne“, a za sve razrede „Pismo članu porodice“, dok će u Prvoj tehničkoj školi biti održana radionica „Društvene igre u porodici“.

U Udruženju hranitelja „Čuperak“ održaće se okrugli sto „Podrška zapošljavaju mladih bez roditeljskog staranja i deci koja izlaze iz sistema školstva ili hraniteljstva“, a Udruženje građana „Oaza sigurnosti“ u Centru „Kneginja LJubica“ za roditelje dece koja su u Dnevnom boravku organizuje radionicu „Transgeneracijski prenos nasilja“. Prva aktivnost u okviru obeležavanja međunarodnog dana porodice jeste dodela nagrade za najbolje likovne i literarne radove na konkursu povodom 15. maja. Za nagrađenu decu i njihove roditelje, gradska turistička organizacija 21. maja organizuje izlet u Gornju Sabantu u domaćinstvo „Kočin konak“.