Učesnici Specijalne konferencije o pomirenju na Korejskom poluostrvu usvojili su juče na planini Kumgang (u Severnoj Koreji) deklaraciju o pomirenju i saradnji na ovom podeljenom poluostrvu. Deklaracija je usvojena u specijalnoj turističkoj zoni u Severnoj Koreji, koju okružuje žičana ograda i koja je pod vidnom prismotrom severnokorejske vojske. Ovo je prva masovnija poseta stranaca ovom kompleksu koji se nalazi dvadesetak kilometara od granične linije između dve Koreje, a protekla je uz velike mere obezbeđenja i rigorozne kontrole.
Više od 200

Deklaracija o pomirenju: Policajci na najnaoružanijoj granici na svetu između kapitalističkog juga i komunističkog severa

novinara iz 70 zemalja sveta ušlo je u Severnu Koreju prekjuče, a na granici su morali predati mobilne telefone, laptopove, kamere i fotoaparate visoke rezolucije, a tokom dvodnevnog boravka nisu mogli da kontaktiraju s lokalnim stanovništvom, kojem vojska Severne Koreje ne dozvoljava pristup turističkom kompleksu. Planina Kumgang je mesto za spajanje ratom razdvojenih porodica i sveta planina za sve Korejce, a od 1998. posetio ju je 1.428.982 turista.
Iz onoga što se moglo videti preko žičane ograde, lokalno stanovništvo živi u teškim uslovima i bez tehničkih pomagala svojstvenih modernom čoveku, jer uz poneki vojni kamion, mogu se videti samo bicikli i mnoštvo pešaka. Teški uslovi života posledica su komunističkog režima pod vođstvom Kim Džon Ila, koji se nalazi pod sankcijama međunarodne zajednice zbog razvijanja nuklearnog programa.
Pre ulaska u Severnu Koreju novinari su morali ostaviti novine, knjige i slično, jer režim u Pjongjangu ne dozvoljava svojim stanovnicima pristup stranoj štampi i gledanje stranih TV-kanala. Možda od gladi i loših uslova za život, više boli činjenica da na svetu još uvek postoji tortura nad stanovnicima, kojima se oduzima pravo na kretanje i informacije, jer je Severna Koreja danas potpuno izolovana zemlja.
Tračak nade za skidanje sankcija je prekjučerašnja poseta direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Muhameda El Baradeja, koji je nakon razgovora u Pjongjangu izjavio da su se obe strane složile da treba nastaviti pregovore o obustavljanju sevrnokorejskog nuklearnog programa.
Dvodnevna poseta učesnika Specijalne konferencije, koju su organizovali Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Udruženje novinara Koreje (JAK), nije prošla bez incidenata, jer su dvojici novinara oduzeti snimci područja koje je zabranjeno za slikanje. Fotografisanje je dozvoljeno samo u turističkom kompleksu, gde za mesečnu platu od 50 američkih dolara radi više od 700 lokalnih radnika.
Ideju o gradnji kompleksa na Kumgangu pokrenuo je osnivač kompanije Hundaji, koji je rođen u Severnoj Koreji, a dozvolu za gradnju, nakon nekoliko održanih sastanaka, dao je nekadašnji severnokorejski predsednik Kim Il Sung.
Kompleks je osmišljen s ciljem razvijanja poverenja, saradnje i smanjenja tenzija na poluostrvu, koje je bilo poprište krvavog rata od 1950. do 1953. u kojem je uz velika razaranja poginulo više od tri miliona Korejaca. Granica između kapitalističkog juga i komunističkog severa danas je najnaoružanija granica na svetu, te predstavlja poslednji ostatak hladnog rata.