Foto: DJB

Podsetimo, Aleksandar Martinović je prijavio tužilaštvu Boška Obradovića zato što ga je gađao kompjuterskim mišem na sednici Administrativnog odbora 21. novembra.

Incidentu je prethodila rasprava o kaznama koje je predsednica Skupštine izrekla opozicionim narodnim poslanicima. Tokom rasprave, predsedavajući Administrativnog odbora Aleksandar Martinović nije dozvoljavao Obradoviću da govori, ignorisao je njegovo javljanje za reč, nakon čega je Obradović ustao, prišao Martinoviću i gađao ga kompjuterskim mišem.

„Podsećamo da predsednica skupštine Maja Gojković sa svojim saradnicima u vladajućoj većini među kojima je i Martinović, svakodnevno sprovodi verbalno nasilje što im se kao bumerang vratilo nasiljem u vidu kompjuterskog miša. Aleksandar Martinović predsedava sednicom Odbora na isti način na koji Maja Gojković predsedava sednicom Skupštine – svojevoljno oduzima reč poslanicima opozicije i bez ikakvog obrazloženja izriče opomene ne bi li ih na kraju udaljila sa sednice“, navodi se u saopštenju DJB.

Ubrzo nakon ovog događaja poslanici SNS-a i Narodne seljačke stranke Marko Atlagić i Marijan Rističević podneli su krivične prijave protiv Boška Obradovića, a zatim je to uradio i Aleksandar Martinović. Tužilaštvo je spojilo dve prijave i predmet prosledilo policiji.

„Po nalogu SNS-a, ministarstvo unutrašnjih poslova brže – bolje je uputilo poziv za saslušanje svim svi poslanicima koji su bili na pomenutoj sednici Odbora, a kako kažu juče je već uzeto šest izjava. Da besmisao bude veći, poslanica Ana Stevanović nije dobila nikakav dopis od MUP-a već je kontaktirana od strane sekretarke Administrativnog odbora. Sekretarka jednog skupštinskog odbora zvala je redom poslanike i najavila da će ih MUP ispitati u cilju prikupljanja dokaza“, ističu u DJB.

Na pitanje „Zašto saslušavate poslanike u Skupštini“ predstavnici MUP-a odgovorili su danas da je tako praktičnije. „Međutim, pohvaljujemo profesionalnost službenika policije. Oni nisu krivi za ovaj cirkus. Manir policijskog  saslušavanja u Narodnoj skupštini do sada još nismo videli, a ovo je korak napred u obesmišljavanju rada institucija zakonodavne i sudske vlasti. Predstavnici vlasti na čelu sa predsednikom države se mešaju u rad policije i tužilaštva, dok njihov rad niko ne sme da kontroliše“, dodaju u DJB.