Poverenica: Građani sa invaliditetom među najdiskriminisanijim osobama u Srbiji 1Foto: Pixabay/Stevepb

„Njihov položaj je i dalje izuzetno težak, velika većina njih pogođena je siromaštvom, nezaposlenošću i nedostatkom usluga u zajednici, a i pored brojnih mera ne čini se dovoljno na adekvatnom rešavanju niza problema“, navela je u saopštenju poverenica.

Ona je navela da mere za unapređenje njihovog položaja u raznim oblastima postoje godinama ali u praksi retko postižu željene efekte i često bivaju shvaćene kao dodatni teret.

„Invaliditet je godinama u samom vrhu po broju pritužbi podnetih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i to u pogledu pružanja javnih usluga i korišćenja objekata i površina, postupanja organa javne vlasti, kao i na tržištu rada i prilikom zapošljavanja. U posebno teškom položaju nalaze se žene sa invaliditetom, kao i deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja zbog nedovoljne podrške i nedostatka pedagoških asistenata nailaze na prepreke u obrazovanju, u za to najvažnijem periodu života“, rekla je ona.

Poverenica je dodala da je neophodno što pre doneti novu strategiju za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, kao i mere koje će omogućiti osobama sa invaliditetom da u potpunosti uživaju sva prava i imaju korist od učešća u društvu i ekonomiji.

„Takođe, treba rešavati probleme nepristupačnosti zdravstvenih, obrazovnih i drugih javnih ustanova, kao i prilagođavanja gradskog prevoza i stajališta, uz pristupačnost informacija i sredstava komunikacija“, dodala je Brankica Janković.

PSG: Neophodna je potpuna inkluzija osoba sa invaliditetom

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je danas na potpunu inkluziju osoba sa invaliditetom s obzirom na „ogromnu diskriminaciju“ sa kojom se te osobe suočavaju.

PSG je ocenio da se osobe se invaliditetom „isključuju iz društva i tretiraju kao građani drugog reda“.

„Moramo zajedno stvoriti budućnost u kojoj niko nije isključen zbog svojih zdravstvenih problema i zajedno ukloniti sve barijere u društvenim zajednicama, počevši od vrtića, škola, fakulteta do radnih mesta i svih drugih sfera društvenog života“, piše u saopštenju PSG-a povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

UN: U Srbiji potrebno dalje raditi na povećanju autonomije osoba sa invaliditetom

Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji saopštila je danas, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, da u Srbiji živi više od 700.000 osoba sa invaliditetom koje se i dalje bore sa diskriminacijom, niznom predrasuda i prepreka u svakodnevnom životu.

Neki od posebnih izazova sa kojima se susreću jesu nepriznavanje jednakosti pred zakonom, nepovoljan položaj žena i devojčica sa invaliditetom, uključujući izloženost višestrukoj diskriminaciji i rodno zasnovanom nasilju. Tu su i pravo na rad, u skladu sa preporukama Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom, ali i osnovnim motom Agende 2030 održivog razvoja – da niko ne bude izostavljen, navedeno je u saopštenju.

„Osobe sa invaliditetom imaju ista prava kao i svi ljudi, i oni treba da uživaju život pun mogućnosti, dostojanstva i ljubavi. Postignuta su značajna poboljšanja kada je u pitanju uvažavanje njihovih potreba kroz primenu zakona i prilagođavanje strategija u nekolikosocijalnih i ekonomskih sektora“, rekla je stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob.

Ona je istakla da i dalje ima mnogo toga da se uradi i da će Tim UN u Srbiji nastaviti da radi sa Vladom Srbije, sa zajednicama i svim ostalim partnerima, kako bi se promenila percepcija osoba sa invaliditetom, kako bi se uklonile prepreke i diskriminatorna praksa.

„Ni jedna žena, muškara, niti dete ne treba biti izostavljeno zbog svog invaliditeta“, rekla je Žakob.

U saopštenju se ocenjuje i da je položaj osoba sa invaliditetom u slučaju tržišta rada poboljšan je tokom tranzicionih godina, ali i da su neke prepreke za njihovo bolje uključivanje su još uvek prisutne.

Poslodavci još uvek osobe sa invaliditetom uglavnom ne prepoznaju i ne koriste njihove potencijale na adekvatan način, naveli su iz UN.

Ponekad poslodavcinemaju dovoljno znanja i kompetencija da zaposle i uspešno rukovode osobama sa invaliditetom, ali češće nisu svesni njihovih kvaliteta kao potencijalnih zaposlenih, dok veliki broj osoba sa mentalnim invaliditetom biva potpuno izostavljen na tržištu rada.

Podseća se i da je oko 330.000 osoba sa invaliditetom u Srbiji u radnom dobu, od čega je samo polovina ekonomski aktivna (zaposleno ili u potrazi za poslom), a svega devet odsto je zaposleno.

Kako bi se neki od ovih izazova rešili, agencije Tima UN u Srbiji, zajedno sa Vladom Srbije, organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnim društvom, naglašeno je, rade na osnaživanju osoba sa invaliditetom, kako bi se dostiglo njihovo potpuno uključivanje u procese donošenja odluka kroz unapređenje strateškog i pravnog okvira, poboljšavanje njihovih uslova na otvorenom tržištu rada, a posebna pažnja se pridaje poboljšanju položaja žena i devojčica sa invaliditetom.

Navedeno je i da je u toku i izrada Nacionalne strategije o pravima osoba sa invaldiitetom 2020-2024 i izmenama i dopunama nekoliko zakonskih tekstova, čije se usvajanje očekuje početkom sledeće godine.

Sve ove aktivnosti deo su zajedničkog dvogodišnjeg projekta „Autonomija, glas i učešće osoba sa invaliditetom u Srbiji“.

Tim UN u Srbiji (UNCT), kojim rukovodi stalna koordinatorka UN, sastoji se od 19 agencija, fondova i programa UN.

Tim funkcioniše na osnovu Okvira razvojnog partnerstva za period 2016-2020 između Vlade Srbije i Tima UN.

Pod sloganom „Da nam svaki dan bude – 3. decembar“ Opština Zvezdara obeležila je u Klubu Kult Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Skup je otvorila zamenik predsednika GO Zvezdara Violeta Filip koja je rekla da je zadatak svih nas da živote osoba sa invaliditetom učinimo kvalitetnijim kroz razne aktivnosti i programe i da njihove potrebe budu vidljive svih 365 dana u godini a ne samo na ovaj dan.

Ona je istakla da Gradska opština Zvezdara pruža apsolutnu podršku osobama sa invaliditetom i da joj je želja da zajedno prepoznajemo i prevazilazimo probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju.

Predsednica Udruženja Društva za pomoć MNRO Zvezdara Jasmina Erker rekla je da je ovo jedno od najstarijih udruženja koje svakodnevno pruža pomoć osobama sa smetnjama u razvoju kroz radionice pomoći. Ona je istakla da je njihova vizija eliminisanje predrasuda i veća uključenost osoba sa smetnjama u razvoju u sve tokove života.

U ime Društva za sport i rekreaciju invalida Zvezdara govorila je Jagoda Planojević koja je kao primer dobre prakse istakla Sportski centar „Olimp“ u kom organizuju sve svoje sportske aktivnosti uz akcenat na to da je Olimp mesto bez barijera, dostupno sa sva tri ulaza osobama sa invaliditetom. Ona je dodala da osobe sa invalididtetom mogu i žele da se bave sportom i da su im svima vrata Udruženja uvek otvorena.

Ovom prilikom predstavljeni su i uspešni i kreativni sugrađani– pesnikinje Nataša Galić i Simonida Banjeglav u čijoj poeziji su uživali prisutni kao i sportisti Ivan Petrovski i Dušan Marisavljević, kojima problemi sa zdravljem nisu bili prepreka da stvaraju i budu uspešni.

Zahvaljujući saradnji sa Hendi centrom „Koloseum“ i Darkom Ivićem, prikazan je belgijski dokumentarni film „Ja imam hendikep“ koji je 2017.godine prikazan na Bosi festu u Beogradu i od tada „putuje“ po školama i drugim prostorima kao edukacija i poruka o životu osoba sa invaliditetom, njihovim potrebama i mogućnostima.

Tokom manifestacije organizovan je „Kreativni kutak“ na kome su izloženi radovi kreativnih pojedinaca kao i onih koji su nastali na radionicama udruženja koja u kontinuitetu rade sa osobama sa invaliditetom razvijajući njihove veštine.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.