Poverenica: Invaliditet još glavni osnov diskriminacije 1Foto: FoNet

I ove godine se po broju podnetih pritužbi našoj instituciji, invaliditet kao osnov diskriminacije nalazi u samom vrhu. Tokom 2017. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio je povećan broj pritužbi u oblasti pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina. Pored ove oblasti, pritužbe su podnošene i zbog diskriminacije u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i rada i zapošljavanja.

„Neophodno je da svi nadležni preduzmu konkretne mere na poboljšanju kvaliteta života građana i građanki sa invaliditetom, u svim segmentima: od  rada i zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, pune inkluzije u obrazovni sistem, uklanjanja prepreka u pogledu pristupačnosti objektima i uslugama, dostupnosti informacijama, i svim drugim oblastima, u cilju postizanja pune ravnopravnosti. Istovremeno, neophodno je da nadležni državni organi prate sprovođenje svih mera koje su već donete na republičkom i lokalnom nivou“, naglašava poverenica Janković.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao jedan od najvažnijih strateških ciljeva ima unapređenje položaja i zaštitu prava osoba sa invaliditetom kroz afirmaciju razvoja invalidske zaštite u okvirima moderne, pluralne socijalne politike, piše u njihovom današnjem saopštenju.

„Prvi pravac saradnje ogleda se u neposrednom učešću predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom u svim radnim grupama koje su formirane u cilju izrade nekog zakonskog, podzakonskog ili strateškog dokumenta“, dodaje se u saopštenju. „Ova saradnja usmerena je ka donošenju ili pokretanju inicijative za izmenu zakonskih i strateških dokumenata koja nude rešenja koja doprinose uključivanju osoba sa invaliditetom,  kao i praćenju primene zakona i propisa, uključujući i one koji nisu u nadležnosti Ministarstva, jer neka od navedenih rešenja mogu uticati pozitivno ili negativno na kvalitet života osoba sa invaliditetom.“

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će nastaviti da pruža finansijsku i svaku drugu vrstu pomoći i saradnje udruženjima koja sprovode programe u cilju zaštite prava i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, kažu još u resornom ministarstvu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.