Poverenica Janković: Intezivne uvrede, poslednje usmerene na premijerku 1Brankica Janković Foto: ravnopravnost.gov.rs

„Poslednji u nizu su vređanja premijerke ali i drugih žena, građana iz unutrašnjosti, novinara, političara sa lokala ali i vulgarnih verbalnih ispada javnih ličnosti“, rekla je Janković, u pisanoj izjavi, navedeno je u saopštenju.

Ona je pozvala sve aktere u javnom prostoru na odgovornost i naglasila da „veliku ulogu u širenju mržnje, netrpeljivosti i uvredljivih stavova imaju mediji i društvene mreže“.

Takodje, ona je podsetila na „preporuku internet portalima koji su dužni da preduzmu sve potrebne mere u cilju sprečavanja objavljivanja sadržaja i komentara kojima se ovakvi stavovi šire i podstiču“.

Prema njenim rečima, Evropska mreža tela za ravnopravnost EKVINET, čija je član institucija Poverenika, u preporukama je istakla da ravnopravan tretman i nediskriminacija predstavljaju minimum opštih standarda ponašanja i obaveza svih da ih u svakoj prilici poštuju.

„Stranke, političari i ljudi koji ih podržavaju, moraju se u iznošenju svojih stavova uzdržavati od upotrebe diskriminatornog jezika i govora mržnje, istu obavezu imaju i mediji koji u svom izveštavanju moraju da vode računa o prenošenju stavova koji u sebi sadrže govor mržnje uz kritičko promišljanje konteksta“, podseća Janković, govoreći o preporukama EKVINET.

Ona je navela da ta mreža predstavlja danas preporuke za borbu protiv diskriminacije i govora mržnje koje se odnose na ponašanje političara i medija, kako u izbornim kampanjama, tako i javnom životu.

Preporuke se predstavaljaju na dogadjaju „Borba protiv rasizma i diskriminacije“ u Evropskom Parlamentu, u okviru Nedelje solidarnosti naroda i borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije.