Na skupu se razgovara o ključnim problemima i specifičnim pristupima gradova u Evropi, vezanim za žene i ljudska prava kada je reč o izbeglicama. Kroz panel diskusije i radionice, učesnici i učesnice razgovaraju o različitim aspektima poštovanja ljudskih prava žena izbeglica, i ulogama religije, prava, običaja i predrasuda. Takođe, raspravlja se i o antifeminističkim tendencijama koje se sve glasnije javljaju u Evropi, i načinima na koje se može uticati na politike gradova i lokalnih zajednica u cilju stvaranja boljih uslova za sve građane i građanke, ali i na prepoznavanje i zaštitu prava žena.

Poverenica Janković se na marginama skupa sastala sa Sonjom Lokar, izvršnom direktorkom ljubljanske kancelarije Mreže za rodnu jednakost Centralne i Istočne Evrope, sa kojom je razgovarala o jačanju mreže i saradnji žena u regionu na svim nivoima.

Konferenciju su otvorile sekretarka za žene grada Beča Sandra Frauenberger i zamenica direktora odeljenja za ženska pitanja Andrea Mauc, a među govornicama su bile i Elizabet Holclajtner, Viola Raheb, Konstanca Jeitler, Mihaela Kauer, i druge eminentne stručnjakinje i aktivistkinje za ženska prava iz brojnih evropskih gradova.