Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković Foto: Medija centar

Nijedan propis nije dovoljan da bi bila postignuta puna ravnopravnost, već je neophodno da svako od nas razume značaj tolerancije, da može da prepozna diskriminaciju i da zna kako da se protiv nje bori, ocenila je Janković u saopštenju.

U vremenima različitih izazova, čini se da je veliki broj građana i građanki izložen diskriminaciji. Međutim, ne smeju se zaboraviti pripadnici i pripadnice osetljivih društvenih grupa koji su više izloženi diskriminaciji i teže ostvaruju neka od osnovnih ljudskih prava, istakla je ona.

Zbog toga je od izuzetne važnosti da svi zajedno radimo na izgradnji tolerantnog i ravnopravnog društva u kome svako ima pravo na dostojanstven život i jednake šanse za razvoj sopstvenih potencijala i mogu?nosti u svim oblastima društvenog života, bez obzira na njegova ili njena lična svojstva“, poručila je poverenica.

Međunarodni dan tolerancije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, kao centralna državna institucija za zaštitu ravnopravnosti, obeležava kao svoj dan, i posvetio ga je unapređenju rodne ravnopravnosti, navodi se u saopštenju.