Foto: Mediacentar

To je rekla poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na globalnom sastanku ManCare Mreže u Beogradu koja je posvećena ulozi očeva u dostizanju rodne ravnopravnosti.

Ona je naglasila da, između ostalog, angažovanje muškaraca kao uključenih očeva utiče i na jače i ravnopravnije partnerske odnose, na pravilan razvoj dece, njihovo samopouzdanje, kao i na poboljšanje kvaliteta života svakog pojedinca, saopšterno je danas iz kancelarije poverenuika za zaštitu ravnopravnosti.

U tom smislu podržavamo aktivno uključivanje očeva u odrastanju dece, rekla je poverenica i navela primer diskriminacije oca kome je onemogućeno da borave u bolnici sa svojim detetom.

Ishod svega je bila preporuka Poverenika bolnici da izmeni odluku i omogući i jednom i drugom roditelju boravak u svojstvu pratioca u bolničkim sobama.

Globalni sastanak MenCare mreže organizuje Promundo-US u saradnji sa Centrom E8, a događaj okuplja predstavnike i predstavnice organizacije, UN agencija i institucija, brojne eksperte i ekspertkinje koji se bave temom rodne ravnopravnosti, angažovanog i nenasilnog očinstva. MenCare kampanja se sprovodi u više od 40 zemanja na pet kontinenata.

Na globalnom trodnevnom sastanku MenCare 2017, koji se danas završava, učestvovali su svetski poznati stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti rodne ravnopravnosti kao što su Geri Barker, predsednik organizacije Promundo, direktorka za prava žena i rodne pravde organizacije Oxfam Niki van der Gag, Džejn Kato-Volis, viša programska koordinatorka Promunda i drugi, navedeno je u saopštenju.