Foto: Medija centar

Poverenik u saopštenju navodi da je naložio da se pre dostavljanja profesionalne biografije zaštite i učine nedostupnim podaci kao što su: adresni podaci, lični matični broj građana, ime roditelja, mesto, dan, mesec i godina rođenja i druge podatke sadržane u tim dokumentima koji nisu od značaja za vršenje tužilačke funkcije.

Poverenik smatra da je presuda očekivana, logična, kao jedino pravno moguća, ali ocenjuje da slučaj, odnosno samo podnošenje tužbe ilustruje sa kakvom neodgovornom lakoćom se postupci i akti Poverenika pokušavaju diskreditovati i diskvalifikovati.

Tužbu protiv Poverenika u slučaju Savamala RJT je podnelo zbog „kršenja zakona na štetu javnog interesa“. podeća Povrenik i ocenjuje da je to i generalno, a posebno u konkretnoj situaciji bukvalno pravni oksimoron.

Navodi se da je normalno i opravdano, i u skladu sa zakonom i međunarodno prihvaćenim standardima, da profesionalne biografije nosioca javnih funkcija budu dostupne javnosti i da je u vreme podnošenja tužbe „sporna“ biografija bila dostupna na veb sajtu Državnog veća tužilaca, čijim radom rukovodi upravo republički javni tužilac.

Poverenik ocenjuje da je „apsurd“ i da je „ekstremno nekorektno“ da pod takvim okolnostima RJT kvalifikuje nalog Poverenika kao „kršenje zakona i ugrožavanje javnog interesa“ i to „u atmosferi u kojoj, nažalost, organi vlasti masovno i robusno krše zakone“ o pravu na pristup informacijama i pravu na zaštitu podataka o ličnost.