Tradicionalni sabor na Ravnoj gori u organizaciji SPO-a održan je po 22. put. Na saboru ispred spomenika generalu Draži Mihailoviću govorio je lider SPO-a, Vuk Drašković. Pre njega skupu pristalica SPO-a pokušao je da se obrati poslanik DS-a Srđan Milivojević, koji je bio Vukov gost, ali ga je dočekala salva zvižduka i bujica negodovanja prisutnih, tako da je morao da prekine svoj govor. Saboru su prisustvovali i Požarevljani koji su na legendarnu planinu došli u organizaciji Gradskog odbora SPO-Požarevac.


Lepo, gotovo letnje vreme, na Ravnu goru dovelo je desetak hiljada posetilaca; što u organizaciji SPO-a što u ličnoj režiji. Ogromna većina njih svoja mesta zauzeli su na travi u raznim delovima planine, gde su uz jelo i piće provodili svoje vreme. Dosta njih je bilo u mnogobrojnim kafanskim šatorima gde su uz pečenje i hladno piće pevali četničke pesme zajedno sa pevačicama, dok su ih, zajedno sa harmonikašima kitili novčanicama različitih apoene i valuta. Van šatora posetioci su mogli da kupe raznoraznu robu uz obavezan prefiks, Dražin, Dražino i od čiča Draže. Pravi tradicionalni srpski vašar. Upravo takva mesta i takvi događaji su birani za dizanje raznoraznih buna i ustanaka. Tako je bilo i pre 70 godina kada je Draža sa preostalom vojskom koja nije htela da položi oružje pred neprijateljem, došao na Ravnu goru da organizuje ustanak protiv njih.

Najmanji deo posetilaca, njih oko par hiljada, okupio se oko Dražinog spomenika i crkve Svetog Đorđa, u Memorijalnom kompleksu u vlasništvu SPO-a, gde su strpljivo čekali da dođe Vuk Drašković i da održi svoju besedu. Program obeležavanja 70- godišnjice Dražinog dolaska počeo je opelom u crkvi. Vuk koji je ovacijama dočekan od svojih pristalica jedva se probio do bine ispred Dražinog spomenika, gde tradicionalno drži svoje govore. Na bini pored Vuka bili su i potpredsednici SPO-a, Srđan Srećković, Aleksandar Čotrić i Aleksandar Jugović, kao i gost narodni poslanik iz DS-a, Srđan Milivojević.

Posle uvodnog obraćanja Čotrić je najavio sledećeg govornika Srđana Milivojevića. Okupljenima na Ravnoj gori obratio se i poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, koji je zahvalio svim pristalicama Ravnogorskog pokreta i SPO-a što su negovali ideju i izdržali godine terora i straha.

Međutim, okupljeni su zviždali i dobacivali Milivojeviću i jedva mu dozvolili da govori, na šta je on rekao da se DS borio da svako može da izrazi svoje nezadovoljstvo. Okupljeni su mu na to uzvratili uvredama i povicima „Dušo prodana“. Neprijatni situaciju pokušao je Vuk da izgladi tako što je svojim pristalicama poručio da je Milivojević gost i da se prema gostu tako ne postupa ali je tim činom izazvao još više negodovanja i jače zvižduke.

– Kad se pozove gost u kuću on ima da se poštuje. Nije u srpskoj tradiciji da se ovako postupa prema gostu – pokušao je da umiri svoje pristalice ali, očigledno, to mu nije uspelo. Nakon toga Milivojević se u nekoliku rečenica obratio ljutitim Vukovim pristalicama.

– Za ovo smo se mi borili i izborili da svako može da izrazi svoje mišljenje. Samo zviždite, to je demokratija – rekao je Milivojević dok je okupljena masa zviždala.

Ubrzo, posle ove neprijatne situacije, Vuk je uz ovacije otpočeo svoju besedu.

– Žalosno je što u udžbenicima nigde ne stoji da je Draža Mihailović na Ravnoj gori prvi izdao proglas svim patriotama u Kraljevini Jugoslaviji da se svi ujedine u borbi protiv okupatora. Bio je to prvi poziv takve vrste u porobljenoj Evropi. To se u našim školama ne uči – započeo je svoj govor Drašković.

Predsednik požarevačkog Gradskog odbora SPO-a, Vojislav Stojičevič rekao je da su zbog gumi defekta neposredno pred Vukovim obraćanjem stigli na Ravnu goru. On je istakao da nije Vuka Draškovića i SPO-a u Srbiji nikad ne bi isplivala istina o Ravnogorskom pokretu i Draži Mihajiloviću, kao i to na koji način i gde je završio đeneral Draža.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.