– Slušajući neprekidni glas vernika, klera i redovništva koji se većosećaju zapostavljenim u odnosu na druge, susedne zemlje i spominjući važne predstojeće društvene i verske jubileje na ovim prostorima, biskupi su odlučili da ponovo obnove poziv svetom ocu Benediktu XVI da poseti njihove mesne Crkve i time podstakne još veću snagu za svedočenje evanđeoskog svetla, uvereni da je jedinstvo Kristovog učenika najveći dar Evropi i čovečanstvu – saopšteno je juče na konferenciji za novinare u sedištu Beogradske nadbiskupije.

Prema rečima predsednika Međunarodne BK nadbiskupa beogradskog Stanislava Hočevara, papi Benediktu XVI biće upućeno pismo, kako bi se s njim što pre i direktno razgovaralo, razmenila mišljenja i napravio konkretan dogovor.

Nadbiskup Hočevar rekao je da bi eventulna papina posete imala pastoralnu dimenzuju u okviru koje bi svakako obišao Vojvodinu, gde živi najveći broj vernika RKC, dok bi u Beogradu razgovarao s državnim zvaničnicima. Eventualna papina poseta Nišu, kako nadbiskup Hočevar objašnjava, imala bi i ekumenski karakter. On nije isključio mogućnost da poglavar RKC eventualno poseti i Kosovo i Metohiju, što bi bilo „značajno za sve vernike, jer se Sveta stolica najviše zalagala za zaštitu spomničkog nasleđa, kao dela evropske i svetske baštine, ali i za ekumenski i međureligijski dijalog na Kosovu“.

Govoreći o mogućim povodima za papin dolazak, nadbiskup Hočevar je podsetio da Kotorska biskupija ove godine obeležava 1200 godina od prenosa moštiju svetog Trifuna, da se iduće godine navršava vek od rođenja majke Tereze, a da se 2013. u Nišu, rodnom gradu cara Konstantina Velikog, slavi 1700. godišnjica Milanskog edikta, kojim je hrišćanstvo priznato kao zvanična religija.

Glava tema ovogodišnjeg prolećnog zasedanja Međunarodne BK „Sveti Ćirilo i Metodije“ bila je, kako je rečeno, „katolička porodica koja živi u kompleksnom okruženju socijalne komunikacije koja ne traži na pravom mestu istinu i zakona neusklađenih sa evanđeoskim vrednostima“. Prema rečima nadbiskupa Hočevara, katolička porodica danas je suočena s mnogim radikalnim pitanjima od bioetike, bioinženjeringa, planiranja porodice do teške ekonomske situacije. Međunarodna BK pozvala je „sve koji imaju uticaj, odgovornost i vlast da uvek budu u službi porodice – života, kulture i prave civilizacije na evropskom kontinentu“.

Jesenje zasedanje Međunarodne BK „Sveti Ćirilo i Metodije“ najavljeno je za početak novembra u Prištini.

Zakoni i vera

Upitan da komentariše nedavno usvojeni Zakon o zabrani diskriminacije, nadbiskup Hočevar je rekao da saradnja države i crkve podrazumeva mehanizam za stalnu komunikaciju. On je napomenuo da je religiozna dimenzija konstitutivni deo ljudskog bića i da nijedan zakon ne sme biti u suprotnosti s moralom, etikom i prirodnim pravom.