Foto: Advokatska komora Beograda

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali podržavaju inicijativu ministarke, ali uz ogradu da bi najpre moralo da se vidi kako bi predložene izmene bile definisane.

Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine u kratkoj izjavi za Danas pozdravlja inicijativu ministarke pravde, uz ogradu da je nužno videti kako će ta ideja da se prevede u konkretna rešenja.

– Ako uzmemo u obzir sve što se poslednjih godina događalo advokatima, mislim da je promena krivičnog zakonodavstva opravdana. Naprosto, verujem da je advokatima potrebno obezbediti bolju zaštitu – naglašava Beljanski.

Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije takođe u načelu podržava ideju ministarke Kuburović, ali i naglašava da je za efektnu zaštitu kako advokata, tako i sudija i tužilaca nužno raditi na promeni „negativne afektacije“ koju deo javnosti oseća prema radnicima u pravosuđu.

– Među građanima postoji jedna negativna slika o pravosuđu koja od advokata, tužilaca i sudija pravi legitimnu metu. U medijima se stavlja akcenat na negativnim pojavama u pravosuđu, a utisak mi je da se ne govori dovoljno o pozitivnim stvarima. Sve to stvara pretpostavku da u pravosuđu rade neki zli ljudi – ističe Ilić.

Pomoć u ovom razbijanju negativnih predrasuda, dodaje Ilić, može da ponudi i ministarka pravde, time što bi, kada su u pitanju advokati, jasno istakla da oni ne brane delo, već čoveka, kao i to da svako ima pravo na odbranu.

Podsetimo, Ministarstvo pravde je nedavno saopštilo da je spremno da menja odredbe Krivičnog zakonika i da propiše novo krivično delo koje će sankcionisati napad na advokate, radi bolje pravne i bezbednosne zaštite advokature.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je razlog za uvođenje potpuno novog krivičnog dela to što advokati nemaju status službenih lica.

Prema njenim rečima, definisanjem budućeg člana u narednom periodu baviće se radna grupa čiji će članovi biti predstavnici Ministarstva pravde, advokature, Ministarstva unutrašnjih poslova i sudija i tužilaca.

Kuburović je ukazala da je Ministarstvo pravde iniciralo osnivanje radne grupe i tim povodom uputilo nadležnim institucijama poziv da odrede svoje predstavnike u tom telu.

„Već u narednih par dana radna grupa može biti formirana, kada će biti održan i prvi sastanak i utvrditi plan rada i aktivnosti radne grupe“, navela je Kuburović. Formiranje ove radne grupe bio je jedan od zahteva advokata koji su organizovali jednonedeljnu obustavu rada nakon što je 28. jula u Beogradu ubijen advokat Dragoslav Ognjanović.