Foto: FoNet/Nenad Đorđević

U saopštenju Medijske koalicije koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Asocijacija onlajn medija i Lokal pres, upozoreno je da se međutim, paralelno, situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava. U uverenju da je Medijska strategija važan dokument i da u budućnosti može da utiče na medijsku scenu u Srbiji, Medijska koalicija,koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Asocijacija onlajn medija i Lokal pres navela je da će aktivno učestvovati u procesu javnih rasprava i nadgledati taj proces do kraja.

Koalicija je pozvala kolege, novinare i medijske profesionalce, kao i predstavnike građanskog društva da se pridruže i u ovoj borbi za medije i novinare koji će raditi u interesu javnosti, a ne u službi političkih i drugih moćnika. „Ističemo da u narednom periodu, kroz javne rasprave kao i političkim odlukama, neki delovi ovog dokumenta mogu biti u manjoj ili većoj meri izmenjeni, i to u korist onih rešenja koja dodatno unazađuju ionako devastiranu medijsku scenu“, navela je koalicija i dodala da će takve predloge pratiti, na njih ukazivati i iskazivati jasna neslaganja.

Koalicija je upozorila da će, i ukoliko dokument bude usvojen u zadovoljavajućem obliku, tek promenama zakona on imati primenu u stvarnosti, tako da je pred nama dug put, koji je pritom veoma neizvestan čak i u odnosu na zakonska rešenja, s obzirom na ozbiljne probleme u vladavini prava u Srbiji. Ukazano je da su pregovori koje vodi Tim za dijalog i vladino Koordinaciono telo za saradnju sa medijima u dubokoj krizi i da još nisu ispunjeni „specifikovani zahtevi novinarskih i medijskih udruženja, koji su bili oročeni do kraja ove godine“. Medijska koalicija će detaljnije o statusu ovih pregovora obavestiti javnost posle isteka naznačenog roka.