Foto: Wikipedia

Organizacijom sedmodnevnog programa pod nazivom „Kralj Stefan Prvovenčani – osam vekova“, grad Kraljevo na inicijativu Društva istoričara Raškog okruga pokreće niz aktivnosti čiji bi krajnji ishod trebalo da bude uvrštavanje 7. oktobra – Kraljevdana (crkveni praznik Sveti Simeon monah) u red državnih praznika, a što bi, po mišljenju inicijatora, trebalo da se desi 2019. godine kada se bude obeležavalo i osam vekova crkvene samostalnosti.

Na nedavnoj konferenciji za medije gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da je još 12. jula predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio da bude pokrovitelj ovogodišnje manifestacije, dok su njeno održavanje svojim donacijama omogućili „Aerodrom Beograd“ i „NIS“ Novi Sad, pa tako njena realizacija neće opteretiti gradski budžet. U kraljevačkim političkim kuloarima govore da se kao datum Vučićeve posete Kraljevu pominje četvrtak, 14. septembar.
Prva u nizu manifestacija je koncert „Svečanica-pesmarica za Stefana Prvovenčanog“ koju će prirediti profesori i učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva danas, 11. septembra, a poslednja biće koncert folklornih ansambala iz Kraljeva, u nedelju, 17. septembra, na Trgu srpskih ratnika sa početkom u 13 časova.

Dvodnevni međunarodni naučni skup istoričara „Srpska kraljevstva u srednjem veku“ počinje u petak, 15. septembra, a njegovi organizatori, pored grada Kraljeva, jesu i Odeljenje za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Odsek za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Centar za istorijsku geografiju i istorijsku demografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centar za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu. Te večeri u Narodnom muzeju u Kraljevu biće organizovana i promocija knjige „Srbija 1217. Nastanak kraljevine“ čiji su autori Radivoj Radić, Siniša Mišić i Dragiša Bojović.

U četvrtak, 14. septembra, u 19 časova u biblioteci „Stefan Prvovenčani“ biće prestavljeno divot – izdanje „Sabranih dela“ Stefana Prvovenčanog. O knjizi će posle otvaranja izložbe pod nazivom „Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji“ govoriti prof. dr LJiljana Juhas Georgievska, prof. dr Tomislav Jovanović, dr Dragan Hamović i Dragan Lakićević.


Međaši srpske državnosti

Prema istorijskim izvorima, značajan čin u istoriji srpskog naroda desio se 1217. na Spasovdan, kada je Rastko Nemanjić (monaški Sava) krunisao, po vizantijskom krunidbenom obredu, svog brata Stefana za prvog srpskog kralja, krunom zatraženom od rimskog pape još 1204. godine, a dobijene 13 godina kasnije od Honorija III. Taj čin i dve godine kasnije stečena samostalnost Srpske crkve temelji su međaši srpske srednjovekovne državnosti.