– Predloženo je da skupština ne razmatra taj predlog, već da se on uputi na dodatnu analizu i konuslacije sa Opštim udruženjem privrednika Užica – obrazložio je Marjanović.

To udruženje je pre neki dan uputilo zahtev gradskoj vlasti da u uslovima teške ekonomske krize ne uvodi takse za isticanje firmi, jer će time, kako je navedeno, otežati poslovanje oko 3.500 privrednih subjekata u kojima radi više od 12.000 zaposlenih, a što bi moglo da izazove zatvaranje preduzeća i otpuštanje radnika. Milomir Pantović, član Gradskog veća za budžet i finansije, poručio je da se sporni predlog „ne povlači zato što je loš, već da bi se o njemu dodatno informisali javnost i zainteresovane strane“.

– Predlog je izazvao dileme i probleme u javnosti koja o tome nije bila obaveštena i zbog toga želimo da se novi predlog u potpunosti objasni u otvorenoj i demokratskoj raspravi – rekao je Pantović.

Užički gradonačelnik Jovan Marković kaže da će ponuditi rešenje i o njemu uskoro razgovarati sa zainteresovanim stranama.

– Moj predlog biće da se tih 3.500 malih i srednjih preduzeća i zanatskih radnji oslobode plaćanja takse za isticanje firmi u 2009. godini i o tome ću razgovarati sa Opštim udruženjem preduzetnika Užica – rekao je Marković, objasnivši da proteklih desetak dana, zbog njegovog odsustva, sa tim udruženjem nije bilo dobre komunikacije. On je dodao da su primedbe na novi cenovnik lokalnih komunalnih taksi stizale i od advokata, vlasnika menjačnica i drugih, te da će i sa njima razgovarati.

Inače, novac od naplate ove takse služi za komunalno održavanje grada, a kako je Marković rekao te takse u Užicu su među najnižim u Srbiji, ali je i njihova naplata takođe najniža u zemlji.

Vraćanje sedišta Elektrodistribucije

Skupština je usvojila inicijativu o izdvajanju ogranka Elektrodistribucije Užice iz Privrednog društva Elektrosrbija Kraljevo. Pre tri i po godine, u okviru reorganizacije EPS, to javno preduzeće je ukinuto i pripojeno Elektrosrbiji Kraljevo. U inicijativi se navodi da „nova organizacija nije dala očekivanje rezultate, ne omogućava kvalitetno zadovoljavanje građana i privrede za tom vrstom usluga i nanosi materijalne i druge štete užičkom regionu“. Pored ocene da je nova organizacija „usporila razvoj elektrodistributivnog sistema užičkog regiona“, ističe se i da se „ broj zaposlenih u Kraljevu povećao, a u Užicu smanjio. Inicijativa Skupštine grada biće dostavljena EPS, Ministarstvu energetike i Elektrosrbiji Kraljevo.