Predrag Kon: Ko nema antitela posle druge doze, moraće da primi i treću 1Foto: BETAPHOTO/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Oni koji nemaju antitela posle primljene dve doze vakcine protiv korona virusa moraće da prime i treću, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon.

„Jasno je svima nama koji se bavimo ovim poslom da oni koji nemaju antitela posle dve doze, a prošlo je vreme, treba da prime još neku – ili dozu te iste vakcine, ili da promene vakcinu“, rekao je Kon za televiziju K1.

Napomenuo je da za sada postoje istraživanja samo za slučajeve kada treća doza dolazi od istog proizvođača kao i prve dve, ali je kazao i da je kombinovanje vakcina „budućnost“.

Kon je dodao da se zbor propisa se ne može očekivati da vakcinacija trudnica počne istog dana kada struka kaže da treba da se vrši.

On je kazao da je sažetak karakteristika leka sastavni deo Zakona o lekovima, a u tom sažetku nigde ne piše, bar za sada, da mogu da se vakcinišu trudnice.

„Lekar koji postupa izvan toga, postupa mimo zakona. Ovo govorim ne samo zbog gledalaca, nego i zbog onih koji treba da ubrzaju čitavu birokratiju, koja ide sporo“, rekao je Kon za televiziju K1.

Takođe, u propratnoj dokumentaciji uz isporuke vakcina takođe ne piše da trudnice mogu da se vakcinišu, dodao je on.

Isto ne piše ni u stručnom metodološkom uputstvu koje piše institut “Batut”, objašnjava epidemiolog.

„Prema tome, ne može se očekivati da istog dana kada struka vrlo jasno kaže da treba da se izvrši vakcinacija trudnica, da se to dešava i na terenu. Zato što su svi lekari naučeni da postupaju u skladu sa sažetkom karakteristika leka i stručnim metodološkim uputstvom“, rekao je Kon.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

33 reagovanja na “Predrag Kon: Ko nema antitela posle druge doze, moraće da primi i treću”

 1. Tako niste govorili pre primanja prve vakcine , nije vam bilo jasno „svima vama koji se bavite ovim poslom.“ Naglo vam je, evo tek sada, postalo jasno ?

  • Da, jos jedan razlog da se ne vakcinisemo, tako? Sa Pfizer i Modernu je vec nekoliko meseci na snazi to da se trudnice vakcinisu uz savet lekara. Ali, kao i uvek, za bilo sta, ma koliko nesto bilo dobro uvek mozemo da se uhvatimo za bar jedan razlog zasto nesto ne uraditi. Ne mogu da kazem da su ove vakcine savrsene, prosto nisam strucan da to kazem, ali i da postoji savrsena vakcina, koja nema niti jedan nus efekat imacemo bar 1-2% (u Srbiji to je oko 100.000 ljudi btw) koji ce reci: da to mozda sad nema negativne efekte ali to ce da se pokaze za 10-20 godina. A ti isti, kad dobiju temperaturu bice prvi u domu zdravlja da prave guzvu. Idi pa se leci sam kad si pametan.

   • Otprilike tako. S tom razlikom što su sve vakcine na neki način ispitane u trećoj fazi osim kineske. Za nju smo mi i Pakistanci treća faza, pa će na osnovu toga da rade dalje. Za ostale vakcine koliko znam, nema problema. Samo sa kineskom

   • da li bi tako pricao da si kojim slucajem trudnica i da treba da odgovaras za zivot nerodjenog deteta? U trudnoci jedan brufen ne smes da uzmes, a kamo li da pricamo o genetskoj vakcini za koju se pre tri meseca govorilo da zena koja planira trudnocu ne sme da primi. Sad odjednom trudna sme. Doticni gospodin koji istu promovise se do sada dokazao koliko mu je stalo do zdravlja svog naroda i koliko materijalne stvari igraju vaznu ulogu u njegovom zivotu. Prema tome, malo manje pametuj iza tastature!
    Molim da se objavi komentar!

 2. Jedino što bi moralo ukoliko se veliki procenat vakcina pokaže kilavo efikasan nakon revakcinacije da ovakvi poput Kona završe iza rešetaka. Moralo bi ali ne i u protektoratu Srbija.

 3. Izvinite g-dine Kon,koliki je Vas procenat od udruzenja privatnih laboratorija.
  Hoce li krizni stab da omoguci besplatni test na antitela.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.