Cilj je podizanje svesti široj lokalnoj zajednici o poteškoćama sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, kao i podizanje svesti javnosti o osobama sa invaliditetom i diskriminaciji ove populacije, sa namerom da se ista prevaziđe, prenosi Podunavlje.info.

Upravo ovoj temi biće posvećen i prvi sadržaj u okviru projekta „I moje je pravo“, koji realizuje Udruženje za promovisanje slobode izražavanja – Podunavska inicijativa na portalu Podunavlje.info, uz finansijsku podršku Opštine Velika Plana. O ovoj temi govoriće stručni Danijela Jovanović, dipl. psiholog i Ana Kostadinović, dipl. pedagog, kao i predstavnik osoba sa invaliditetom koji učestvuje u predstavi.

Opšti cilj  “I moje je pravo” je ukazivanje na aktuelno stanje – mane i dobre strane sistema socijalne zaštite osoba sa invaliditetom(OSI) u Velikoj Plani, posebno osoba ometenih u intelektualnom razvoju, slabosti sistema da se sa ovim problemom nosi i mogućnostima da se problem ublaži, kao i značaju podizanja svesti javnosti da prema osobama (naročito deci) sa invaliditetom moramo odgovornije i humanije da se odnosimo.

Podunavska inicijativa će pokušati, u saradnji, sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom, stručnjacima u ovoj oblasti i predstavnicima lokalne samouprave, da predstavi javnosti da li osobe sa smetnjama u razvoju imaju adekvatnu socijalnu zaštitu, ali i potrebnu pažnju društvene zajednice. Svrha projekta je upravo skretanje pažnje javnosti na probleme koje imaju osobe sa invaliditetom, posebno sa smetnjama u intelektualnom razvoju, kao i potreba snažnog društvenog odgovora na ovaj problem.

Projektom “I moje je pravo” biće obuhvaćene sve usluge socijalne zaštite u Velikoj Plani: personalna asistencija, lični pratilac deteta i usluge Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju „Lane“.

Inkluzija, jednakost, antidiskriminacija, posebne potrebe… pojmovi su koji se nalaze u našim zakonima i pitanja kojima se naša država bavi. Ali mi ne znamo ni koliko je npr. osoba sa intelektualnim smetnjama u razvoju. Niko ne zna gde su “registrovani” – jer registra nema. Ono što znamo je da, kad je u pitanju problematika osoba sa invaliditetom (a posebno osoba sa intelektualnim smetnjama u razvoju), nije stvoren sistem koji može da obezbedi primenu dobrih zakonskih rešenja. Da li znate da je njihovim roditeljima “noćna mora” svako razmišljanje o tome šta će biti sa njihovom decom kada njih više ne bude.

Serijal objava „I moje je pravo“ trebalo bi da, uz iznošenje niza važnih podataka, objašnjenja i mišljenja stručnjaka, donese i emotivne priče koje sublimiraju iskustvo članova organizacija osoba sa invaliditetom i njihovih porodica, kako u lokalu, tako i u regionu (Podunavski okrug) i na taj način pokuša da identifikuje javnost sa problemom i podstakne društvenu zajednicu da pokrene pitanja koja će dovesti do kvalitetnijih rešenja.

U projektu “I moje je pravo”, naravno, biće predstavljeni i primeri dobre prakse, na koje ukazuju upravo osobe sa invaliditetom, poput toga da su u Velikoj Plani uklonjene fizičke barijere ispred javnih ustanova (Opština, sve škole, Dom zdravlja, Dom omladine, Biblioteka, Centar za socijalni rad opštine Velika Plana, Dom kulture).

Projekat “I moje je pravo” je sufinansiran iz budžeta Opštine Velika Plana, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.