– Decenije zaborava pokrivaju zasluge jednog od četvorice slavnih vojvoda – Petra Bojovića, koji se nikada nije postideo zavičaja i svog skromnog, seljačkog porekla iako je vojničkim umećem i ličnom čašću zadivio čitav svet. Pozorišna predstava, u kojoj će biti prikazani najznačajniji fragmenti iz života vojvode Bojovića, najmanje je što možemo da uradimo u njegovu čast, kaže Nera Čović, direktorka matične Biblioteke i dodaje da će kroz projekat biti osvetljen lik i delo slavnog vojskovođe iz malo drugačijeg ugla, ali da će predstava imati uporište u istorijskim činjenicama.

U fokusu će biti, kako njegovo detinjstvo u rodnim Miševićima, školovanje na Vojnoj akademiji koju završava kao prvi u rangu među oficirima svoje klase, tako i godine slavnog vojevanja u čak šest oslobodilačkih ratova, sve do njegove izolacije i smrti 19. januara 1945. godine.

– Predstava će se baviti i temom o Bojovićevom stradanju, njegovim poslednjim danima i odlasku sa ovog sveta u 87. godini života. Opredelili smo se za dramatizaciju jedne od verzija po kojoj je Bojović umro od posledica unutrašnjeg krvarenja zadobijenog u višednevnom premlaćivanju u zatvoru OZNE, dodaje Čović.

Inače, prve čitalačke probe počele su pre nekoliko dana u matičnoj Biblioteci. Režija predstave poverena je Dragani Nikolić iz Beograda. Uloge će tumačiti novovaroški glumci-članovi nekadašnjeg lokalnog amaterskog pozorišta, kao i talentovani učenici gradske osnovne škole i Gimnazije. Za muzičku podlogu pobrinuće se Tamburaški orkestar i Ženska pevačka grupa Doma kulture „Jovan Tomić“.

Organizatori planiraju da komad bude izveden tokom novembra – najverovatnije na svečanoj akademiji povodom opštinskog praznika u velikoj sali ovdašnjeg Doma kulture. Realizacija ovog umetničkog projekta podržana je, inače, iz budžeta lokalne samouprave, sredstvima od oko 260.000 dinara.