Predstavljen Predlog za razmišljanje o jeziku i nama 1Foto: Fonet/Ministarstvo kulture i informisanja

Tako je na ulici, u masovnim medijima u kojima osnovni smisao ljudske komunikacije postaje glavni gubitnik. Sve brane popuštaju, reči kuljaju, niske i psovačke, reči zatrovane i bezobzirne. A nasledili smo, ipak, dostojniji jezik, navodi se u predlogu.

Ima još stvari važnih, ali jezik je tema temeljna, mnoge druge teme od jezika zavise. Pitanje očuvanja ćirilice, po kojoj nas prepoznaju, neizostavni je deo ove temeljne teme, ocenjeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

U susret nacionalnom prazniku prosvete i kulture, koje oličava Sveti Sava, kao i najavljenoj Deklaraciji o opstanku srpskog naroda, misli su nam usmerene i na jezik kojim govorimo i pišemo.

Predlog su potpisali ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, akademik Predrag Piper, dekan Filološkog fakulteta u Beogradu Ljiljana Marković, predsednik UO Zadužbine „Dositej Obradović“ Dušan Ivanić, predsednik UO Vukove zadužbine Boško Suvajdžić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić i Jelica Stojanović, predsednik Društva članova Matice srpske u Crnoj Gori. 

U Ministarstvu kulture i informisanja danas je takođe potpisan Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture čiji su osnivači Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da je zadovoljan izuzetno uspešnom saradnjom koju Ministarstvo ostvaruje u socijalnom dijalogu sa reprezentativnim sindikatima u oblasti kulture na zaštiti i unapređenju ravnopravnog položaja i statusa zaposlenih u ustanovama kulture.

U ime reprezentativnih sindikata Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata kulture Srbije Dragana Đorđević, predsednik Granskog sindikata kulture i umetnosti “Nezavisnost” Dragan Milanović i Nenad Marinković, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata – Delatnost biblioteka, arhiva, muzeja i ostale kulturne aktivnosti.