Novinarima BHT1 neće biti zabranjen ulazak u institucije vlade Republike Srpske, ali predstavnici Vlade RS neće biti direktni sagovornici ove televizije sve dok se ne promijeni odnos javnog emitera prema Vladi, institucijama i pojedincima, rekao je juče novinarima u Banjaluci potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović nakon sjednice vlade.
Razlog donošenja ovakve odluke Vlade RS i stava prema bh javnom emiteru, kaže Kasipović, jeste to što je vijest o obilježavanju Dana Republike Srpske emitovana tek u dvadesetoj minuti informativne emisije – dnevnika.
– U vladi potpuno razumiju da Dan RS slavi i obilježava samo jedan dio građana, ali isto tako smatramo da se smještanjem ove informacije u dvadesetu minutu dnevnika u uređivačkom konceptu uspostavlja politički, a ne informativni i profesionalni stav prema ovom događaju, pojasnio je Kasipović.
On je naglasio da su se Vladi RS obratili brojni pojedinci, predstavnici ustanova, institucija, preduzeća i nevladinih organizacija iz RS sa zahtjevom da se novinarima BHT1 onemogući ulazak u institucije Vlade Srpske.
Potpredsjednik Vlade RS Kasipović takođe je rekao da Vlada RS ima zamjerke i na emisiju Pošteno govoreći koja se emituje na BHT1 i u kojoj se, po njegovom mišljenju, nekorektno pristupa gostima – učesnicima emisije. Kasipović kaže da odavno mnogi predstavnici institucija i vlade RS upućuju zamjerke da su obmanjivani na način da im se najavi jedna tema i jedni sagovornici, a u realizaciji emisije potpuno drugi tok razgovora i drugi sagovornici.
– Prema ocjeni Vlade i prije dvije večeri emitovana je ova emisija u kojoj je u veoma nezgodnu poziciju stavljen Nikola Špirić, rekao je Kasipović.
On je izrazio nadu da će profesionalci BHT1 razumjeti ovu poruku te da će ova televizija dostići onaj cilj proklamovan programom javnog emitera, odnosno, da će informisati o političkim i svim drugim događajima, a ne da izgrađuje politički stav prema nečijem ukusu i eventualnim političkim potrebama.