Foto: Grad Užice

Cilj projekta je da se otkriju i identifikuju grobovi ruskih emigranata i učesnika ratova u 20. veku koji su živeli u Užicu, ali i u još devet gradova Srbije. Delegacija Kurska boraviće u Užicu od 15. do 30. maja kada će, u saradnji sa užičkim ustanovama kulture, istraživati mesta na kojima su živeli i sahranjeni učesnici Prvog i Drugog svetskog rata i emigranti iz Rusije s početka 20.veka.

Predstavnici kurskog univerziteta i institucija, kako je objašnjeno, obaviće istraživanje koje će ličnim sredstvima finanisrati odbornici grada Kurska. U planu je da se formira arhiva, koja će sadržati fotografije, audio i video zapise o Rusima koji su živeli u Užicu, koja će postati deo elektronskog registra Ruske nekropole u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Marina Nikolaevna Sojnikova, zamenica gradonačelnika Kurska, istakla je da je taj projekat od izuzetne važnosti za ruski narod.

– U Rusiji je mnogo porodica čiji su preci emigrirali u Srbiju i učestvovali u ratovima. Želimo da znamo gde su njihovi grobovi i da očuvamo sećanje na njih, ali i da upoznamo njihove potomke, navela je zamenica gradonačelnika Kurska i zahvalila se užičkom gradonačelniku Tihomiru Petkoviću što je 2007. godine obnovio sadanju Užica i Kurska.

Istakavši da je u pitanju deo šireg državnog sporazuma o saradnji Srbije i Rusije, koji su potpisali zvaničnici dveju država u decembru prošle godine, gradonačelnik Petković je objasnio da taj projekat predstavlja i nastavak uspešne i dugogodišnje saradnje Kurska i Užica, koji su zbratimljeni gradovi.

– Počinjemo da sprovodimo dogovor koji smo postigli prošle godine, kada je kurska delegacija prisustvovala obeležavanju 9. oktobra – Dana Užica i predložila da produbimo saradnju, prvenstveno, u oblasti kulture i privrede, ali i u drugim oblastima, s ciljem da obezbedimo bliže kontakte između mladih iz Kurska i Užica, kako bi oni nastavili našu višedecenijsku saradnju, poručio je Petković.