Premijerka neće da zaštiti Zoranu Mihajlović 1Foto: FoNet / Vlada - Wikipedia

Mihajlovićeva je stala u odbranu žena, odgovarajući na sve sve učestalije izjave crkvenih zvaničnika da „Srpkinje treba da rađaju“, a vladika Irinej joj je poručio da joj je potrebna „pomoć duhovnika, trezvenijeg političara ili psihologa“.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je posle niza izjava crkvenih velikodostojnika u kojima su, zbog velikog broja abortusa, žene u Srbiji okarakterisane kao čedomorke i ubice, te da su dužne da rađaju, izjavila da „treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće“.

Potpredsednica Demokratske stranke Tamara Tripić stala je u odbranu Zorane Mihajlović, poručivši da deca nisu tema masovne proizvodnje.

– Srbija je sekularna država u kojoj crkva ne sme da ima institucionalnog uticaja na državu. Mi smo zemlja u kojoj se ignorišu problemi sa kojima se žene svakodnevno suočavaju. Država mora da prestane da okreće glavu i shvati da opšte stanje ni na jedan način ne pogoduje mladima da zasnuju porodicu i da je to odluka koja u velikoj meri zavisi od ekonomskog i društvenog stanja u državi – kaže Tripić za Danas. Ona dodaje da u Srbiji ne znate kako ćete da se izborite sa svakodnevnim finansijskim izdvajanjima, od garderobe, pelena, knjiga do dodatnih časova.

– Nema ništa od ideje da se u Srbiji rađa više dece ako smo u vrhu po smrtnosti novorođenčadi, ako su deca prepuštena SMS porukama za lečenje od najtežih bolesti, ako je meso na trpezi luksuz a užina nije svakodnevna pojava. Srbija najpre mora da ima normalne uslove za upis sve dece u vrtiće, da knjige budu dostupne svakom detetu, a da roditelji imaju šansu da nađu posao iako nemaju partijsku knjižicu Srpske napredne stranke – ističe Tripić.

– Mislim da danas nema žene na svetu koja ne želi da ima dete, da ga neguje, gleda i brine o njemu i da se brine o njegovom napretku. Svakako, ne treba da zaboravimo da žene nisu ranije mogle da kažu svoje mišljenje, kada smo imali mnoge ratove i da budu na mestima gde se donose odluke. Da budu tu kada su njihova deca, muževi i braća odlazili odakle se nisu vraćali ili su se vraćali bez ruku, nogu ili u kovčezima – rekla je Mihajlović.

Episkop bački Irinej je putem saopštenja poručio potpredsednici vlade da se njene izjave mogu tumačiti kao otuđenost od crkve.

„Motivacija Zorane Mihajlović da izvrće reči o deci i blagoslovu i radosti rađanja nije politička. To znači da ona ne očekuje da će tako sebi i političkoj stranci kojoj pripada doneti glasove na izborima. Pre će biti da je njena motivacija lične prirode, da je zapretena negde u njenoj podsvesti i da joj treba pomoć duhovnika. Dobro bi joj došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi i psihologa“, zaključio je episkop bački.

Broj abortusa u Srbiji jeste alarmantan, ali umesto da se založi za edukaciju ili skrene pažnju na loš materijalni i svaki drugi položaj žena u društvu, crkva je za ovaj problem okrivila isključivo žene, ne prezajući pritom ni od uvreda, od kojih se zvaničnici SPC nikada nisu ogradili. U nizu mizoginih i neprimerenih stavova prednjačio je mitropolit Amfilohije:

„Srpkinje su postale majke čedomorke, koje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini, Hitler i Broz, i ovi ovde na Kosovu i Metohiji“. Patrijarh Irinej je, potom, „preporučio našim materama da su dužne da rađaju decu po božjem blagoslovu“. Javnost je osudila ovako oštre reči crkvenih velikodostojnika smatrajući ih skandaloznim, dok je tek poneki sveštenik rekao da je hrišćanima ovakav rečnik neprimeren i da se o ovako ozbiljnoj temi treba razgovarati na potpuno drugi način, bez osuđivanja „i upiranja prstom“. 

Olakšati odgajanje dece

– Demokratska stranka nastavlja da insistira na promeni atmosfere u državi, ali i konkretnim rešenjima koja će svim roditeljima olakšati odgajanje dece. Neophodni su besplatni udžbenici, dostupni i online, finansijska pomoć za decu čiji roditelji nisu uspeli da ih upišu u vrtić, pomoć nezaposlenima, alimentacioni fond i sve ono što država može i mora da obezbedi kako bi Srbija postala krajnje odredište za život svojih sugrađana, a ne samo usputna stanica – poručila je Tamara Tripić. 

Janković: Izjave pojedinih crkvenih velikodostojnika neprimerene i uvredljive prema ženama

Brankica Janković, poverenica za za zaštitu ravnopravnosti, izjavila je za Danas da je Srbija prema Ustavu sekularna država u kojoj svako ima pravo da slobodno odlučuje o rađanju dece.

„Reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava koja se ne smeju dovoditi u pitanje. Nametanje ženama rađanja kao obaveze i patrijarhalnog obrasca kao jedino prihvatljivog, štetno je za celo društvo. Populaciona politika, kao jedna od veoma važnih politika u svim zemljama koja se suočavaju sa velikim demografskim izazovima, podrazumeva mehanizme podsticanja rađanja, koji obuhvataju žene i muškarce ravnopravno, kao i brigu o porodici i odgovornom roditeljstvu. Poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica i verska osećanja građana i građanki Srbije, smatram da govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja civilizacijskih tekovina demokratskih društava, među kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda“, navodi Janković. Ona dodaje da Crkva ima pravo da u okviru svojih aktivnosti i putem medija, iznosi svoje stavove, ali da su izjave pojedinih crkvenih velikodostojnika neprimerene i nažalost uvredljive prema ženama i produbljuju predrasude i stereotipe koje mogu dovesti do diskriminacije.