Foto: EPA

Kako prenose agencije, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović rekao je da je ona preminula “od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja”.

On je dodao da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u severnoj pokrajini.

Institut za javno zdravlje Vojvodine je saopštio na sajtu da je epidemiološka služba Instituta u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, odmah po saznanju za pozitivnog dobrovoljnog davaoca krvi, sprovela sva neophodna epidemiološka ispitivanja slučaja i preduzela sve neophodne mere za sprečavanja daljeg širenja infekcije.

„Pacijentkinja sa teritorije Južnobačkog okruga je u sklopu lečenja osnovne bolesti, a koja spada u red najtežih oboljenja, primila krv – dar dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca. Prilikom dolaska na davanje krvi dobrovoljni davalac nije davao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi, a u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija (HBsAg, HIV Ag/Ab, anti-HCV, anti-TP) njegov dar je imao nereaktivan rezultat, te je kao takav i upotrebljen za transfuzijsko lečenje pacijenata“, ističe se u saopštenju.

Prilikom narednog dobrovoljnog davanja krvi, dodaje se, utvrđeno je da je isti dobrovoljni davalac reaktivan na HIV i odmah je isključen iz daljeg davalaštva. Od pacijentkinje koja je primila njegovu krv-dar iz prethodnog davanja, uzet je uzorak krvi i rezultat je bio reaktivan na HIV. Pacijentkinja je nedugo potom, nažalost, preminula od posledica težine osnovne bolesti iako su preduzete sve savremene mere lečenja, navodi se na sajtu Instituta.

„Tako nešto je, nažalost, moguće da se dogodi i danas, uprkos rigoroznim testiranjima svake uzete doze krvi zbog takozvanog „perioda prozora“. “Period prozora” je period od trenutka inficiranja osobe (u konkretnom slučaju dobrovoljnog davaoca krvi) do momenta mogućnosti utvrđivanja te infekcije. Naime, ne postoji (ni kod nas niu svetu) takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkritiinfekciju“, dodatno objašnjavaju u Institutu.

Drugim rečima, kako navode, ako prilikom popunjavanja upitnika (koji se popunjava pre svakog davanja krvi) dobrovoljni davalac krvi ne navede da je u poslednje vreme imao neku rizičnu situaciju tokom koje se mogao inficirati (rizičan polni odnos, tetovaže, korišćenje narkotika intravenski…), kao što u konkretnom slučaju nije bilo navedeno i ukoliko se serološkim testiranjem uzorka njegove krvi ne utvrde nepravilnosti, dar se obrađuje i po potrebi izdaje za lečenje.

„Dešava se retko, kako kod nas tako i u svetu, da dobrovoljni davalac krvi ili ne prepozna rizike u svom ponašanju ili da ih minimalizuje i ignoriše, pa se odluči da da krv, upravo u tom vremenskom periodu – neposredno nakon neke rizične situacije kada je u „periodu prozora“ i laboratorijskim ispitivanjima infekcija se ne može utrvditi“, ocenjuju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.