„Smrt mitropolita Hristofora veliki je gubitak za SPC, srpski narod i za pravoslavno hrišćanstvo uopšte. Ostaće upamćen kao jedan od velikih arhijereja SPC, koji je u teškim vremenima svojim delovanjem mnogo učinio da se prevaziđu raskoli i nesuglasice unutar Crkve, a naročito onog njegovog dela koji živi i deluje u srpskoj dijaspori“, saopšteno je juče iz Kraljevskog doma Karađorđević.

Mitropolit Hristofor, u svetu Velimir Kovačević, rođen je 1928. u Galvestonu (Teksas, SAD), kao deveto od 12. dece srpskih emigranata. Završio je bogosloviju u Libertvilu, studije filozofije u Pirsburgu, gde je i magistrirao i završio osnovne bogoslovske studije. Teologiju je studirao u Čikagu i Bostonu.

U vreme američkog raskola zalagao se za jedinstvenu SPC. Za episkopa istočnoameričkog i kanadskog izbran je 1978. i rukopoložen je u Beogradu. Bio je prvi srpski vladika rođen u SAD. Titulu mitropolita srednjoameričkog dobio je 1991, od prošle godine, posle promene granica (arondacije) eparhija SPC na američkom kontinentu nosio je titulu mitropolita libertvilsko-čikaškog.