Preminuo sveštenik Leopold Rohmes (1939-2021) 1Foto: Pixabay/ Lily

Sveštenik Leopold Rohmes, nekadašnji generalni vikar Beogradske nadbiskupije preminuo je prošle subote, posle kraće bolesti od posledica moždanog udara u beogradskoj bolnici “Sveti Sava”, saopštila je danas Nadbiskupija beogradska. 

U saopštenju se navodi da će posmrtni ostaci sveštenika Rohmesa sutra u 15 sati biti izloženi u beogradskoj crkvi svetog Ante Padovanskog na Crvenom krstu, odakle će posle mise zadušnice, koju će služiti nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, biti ispraćeno za Kraljevu Sutjesku u BiH. Sahrana je u sredu u 14 sati.

Otac Leopold u Beogradu je proveo gotovo pola veka. Pastirsku službu obavljao je kao župnik u župama svetog Ante Padvanskog, katedralnoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije i kao gvardijan Franjevačkog samostana u Beogradu. U Beograd je došao 1983. gde je služio u franjevačkoj župi i samostanu svetog Antuna, kao katedralni župnik i gvardijan župe.

Gotovo tri decenije bio je generalni vikar Beogradske nadbiskupije, a obavljao je i dužnost sekretara Međunarodne biskupske konferencije “Svetih Ćirila i Metoda”. Bio je i urednik mesečnog glasila Beogradske nadbiskupije Blagovest i beogradski dopisnik službenog informativnog glasila franjevačkog provincijalata u Sarajevu Bosne Srebrene.

Rođen je u Varešu, 25. avgusta 1939. kao Marko Rohmes, a za sveštenika je zaređen pre 57 godina. Pre dolaska u Beograd bio je sekretar u nadbiskupijama u Skopju i Sarajevu. Službovao je kao prvi zvanično imenovani upravitelj Svetišta Gospe Olovske koji se i stalno nastanio uz crkvu, a u rodnom Varešu, gde je bio je župnik od 1976. do 1982, obnovio je župnu crkvu svetog Mihovila.

Od 2000. bio je član Provincijalnog vijeća Bosne Srebrene. Poslednje dane proveo je kao penzionisani sveštenik u samostanu u Beogradu, gde je proteklih decenija bio svedok mnogih događaja izazvanih oružanim raspadom nekadašnje SFRJ, političke i ekonomske tranzicije u Srbiji, razvoja ekumenskih odnosa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.