Foto: Z.N.

Ovo je, inače, deo regionalnog projekta „Alter“ koji se sprovdi na teritoriji Zapadnog Balkana, Albanije i Turske. Na teritoriji Srbije projekat sprovodi asocijacija „Mreža za ruralni razvoj Srbije“. U fokusu ovog projekta je prezentacija mogućnosti takozvanog Lider pristupa u rešavanju problema snaženja održivog razvoja ruralnih krajeva na ovim prostorima.

Prema iskustvima iz zemalja EU Lider metodologija koja postoji i dograđuje se već četvrt veka je snažan alat koji pospešuje decentralizaciju i efikasnije pokretanje i upravljanje razvojem lokalnih i regionalnih zajednica.

Učesnicima radionice predstavljene su mogućnosti koje pred poljoprivrednicima Srbije , pa i onim iz ruralnih područja , stoje početkom realizacije IPARD II programa Evropske Unije kao instrumenta za predpristupnu pomoć u periodu do 2020 godine.Nažalost sa realizacijom ovog projekta kasni se, u Srbiji, nedopustivo dugo zbog propusta učinjenih od strane države koja nije uspela ,evo već tri godine, da kreira i implementira mehanizme za prihvatanje podrške Evropske Unije.

Ono što je ,bez sumnje, obeležilo prvi dan ove radionice jesu tužni primeri, mallte ne iz skoro svih krajeva Srbije , koje su iznosili mahom medijski poslenici, o pogubnim demografskim trendovima i pražnjenju ne samo sela već i čitavih regija poput primera Južne Srbije. Svi učesnici u raspravi istakli su značaj svake aktivnosti koja doprinosi jačanju razvoja ruralnih krajeva pa i ovakvih skupova čiji je cilj prvenstveno edukacija novinara kako bi mogli da efikasnije i sa više kompetencija prate stanje, na lokalnom nivou , vezano za sve ono što se (ne)čini zarad podsticanja ruralnog razvoja.

Radionica se nastavlja sutra posetom Zlakusama,selu koje se ,često,ističe kao rimer dobre prakse u oživljavanju ruralnih krajeva.