Predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Čajetini je obuhvaćeno skoro 93 odsto dece, što je daleko iznad nacionalnog proseka.

Namera lokalne samouprave je da predškolsko vaspitanje i obrazovanje učini dostupnim i deci u udaljenim područjima te opštine, ali i da se poboljšanjem uslova života u seoskim mesnim zajednicama spreči iseljavanje i propadanje sela.

Osim postojećih vrtića u urbanim sredinama, poslednjih nekoliko godina otvorena su obdaništa u Mačkatu, Krivoj Reci, Sirogojnu i Šljivovici, a od ove godine se realizuje predškolski program i u prostorijama osnovne škole u LJubišu.

– Opština Čajetina je prepoznala značaj ranog obrazovanja i ulaganja u širenje mreže programa i usluga, fizičke i ljudske kapacitete, kvalitet i raznovrsnost programa i usluga. Takav pritup je rezultirao povećanjem obuhvata, relevantnosti, efikasnosti i kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Tako je, na području naše opštine dosegnut neverovatan obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem koji je veći od 90 odsto. Time smo daleko prevazišli strateške i nacionalne ciljeve, kojima je do 2020. godine predviđen obuhvat od 75 odsto dece uzrasta do 6,5 godina, objašnjava za Danas Jelena Mitrašinović Brašanac, direktorka Predškolske ustanove „Radost“ u Čajetini.

Ta ustanova poseduje dva namenski izgrađena objekta u Čajetini i na Zlatiboru, kao i pet adaptiranih i savremeno uređenih prostora u seoskim osnovnim školama u Krivoj Reci, Sirogojnu, Mačkatu, Šljivovici i LJubišu. Predškolske programe, kako je navela, pohađa 537 mališana, koji su raspoređeni u 24 jaslene i vaspitne grupe. Ustanova je, kako navodi, cele godine otvorena za svu decu, čiji su roditelji zainteresovani da ona pohađaju predškolske programe, tako da ne postoje „liste čekanja“ za upis, kao što je to praksa u drugim gradovima.

– Na teritoriji cele opštine predškolskim programima je obuhvaćeno 92,75 odsto dece uzrasta od trinaest i po meseci do sedam godina. U urbanim sredinama, kao što su Čajetina i Zlatibor, ali i u selu Mačkatu, broj dece obuhvaćene predškolskim programima prevazilazi broj dece sa prebivalištem na tom području. To je, kako navodi direktorka, najverovatnije, uslovljeno ekonomskim migracijama stanovništva, ali i visokim kvalitetom usluga predškolske ustanove. Ona dodaje da je nešto više od 80 odsto dece iz seoskog područja Čajetine obuhvaćeno tim programima i smatra da tu postoji mogućnost za dalje unapređenje.

– Na nacionalnom nivou obuhvat dece predškolskim programima je oko 50 odsto, a u ruralnim sredinama oko 30 odsto, navodi naša sagovornica.

Istakavši da je razvoj sistema DBPVO (društvene brige, vaspitanja i obrazovanja dece predškolskog uzrasta) strateški cilj te opštine, direktorka dodaje da širenje mreže predškolske ustanove, odnosno organizovanje programa tamo gde su deca, predstavlja sistemski i planski proces.

Uprkos visokom obuhvatu, još uvek postoji veoma mali broj dece koja žive u udaljenim i teško dostupnim selima, koja nisu uključena u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja i u te programe ne mogu biti uključena bez dodatnih podsticaja. Međutim, naša sagovornica nudi rešenje i za taj problem.

– U postojećim okolnostima, najefikasnije rešenje je njihova integracija u postojeće grupe u vrtiću na Zlatiboru. Analizom smo utvrdili da u selima Jablanica, Stublo i LJubiš ima 25 dece uzrasta od dve do šest godina, koja nisu obuhvaćena predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Ta deca nemaju priliku da, kao njihovi vršnjaci iz drugih mesnih zajednica, učestvuju u takvim programima i da razvijaju svoje potencijale u organizovanom i podsticajnom okruženju. Ključ za njihovo uključivanje u naše programe je kupovina minibusa, koji bi služio za njihov prevoz do vrtića na Zlatiboru, kaže naša sagovornica i poručuje da će lokalna samouprava i ta ustanova uložiti napore kako bi predškolski programi postali dostupni i mališanima iz tih delova Čajetine.

Uvećan roditeljski dodatak

Opštinsko veće je nedavno odlučilo da se uvećaju iznosi za roditeljski dodatak za narednu godinu. Tako će, za prvo dete taj dodatak iznositi 60.000, a za drugo 75.000 dinara, odnosno tri puta više nego 2015. godine. Za treće i svako naredno dete, roditeljima će se isplaćivati 150.000 dinara, što je uvećanje od pet puta u odnosu na istu godinu. Pravo na dodatak ostvaruje se ako bar jedan od roditelja ima prebivalište na području čajetinske opštine, najmanje 24 meseca pre podnošenja zahteva.

Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Čajetina

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.