Foto: Koha.net

Međunarodni tužilac je, nakon brojnih istražnih radnji, 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjičenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, jedinice iz Lipljana, da su počinili masakar nad 14 srpskih civila, u poljima u selu Staro Gracko.

Na sajtu RTS se navodi da posle više od devet godina nakon pokretanja istrage i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.

Reagovala je ministarka pravde Srbije Nela Kuburović koja je rekla da je još jednom potvrđena nepravda nad Srbima na KiM a odluku o obustavljanju istrage ocenila je kao sramnu.

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić je saopštio da su porodice i prijatelji „srpskih mučenika u Starom Grackom“ umesto pravde, a na godišnjicu ovog strašnog zločina, dobili nepravdu i još jednu poruku da je Srbe u našoj južnoj pokrajini dozvoljeno ubijati, piše RTS.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je onaj ko je odlučio da obustavi istragu protiv osumnjičenih za ubistvo 14 žetelaca u Starom Gracku odlučio da obustavi borbu za čovečanstvo. 

Slavica Popović kojoj su ubijeni brat, otac i stric rekla je da je danas ponovo doživela još jednu sahranu. 

„Sada sam doživela opet još jednu sahranu. Ne znam za ostale porodice, ali ja se tako osećam. Ja još nisam svojoj majci javila šta se dešava. Kako će da reaguje – sin (17) masakriran, muž i dva devera“, rekla je Popovićeva. 

Predsednik Srpske liste Slavko Simić ocenio je da je sramna i skandalozna odluka o obustavljanju istrage protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom.

„Ovakva odluka specijalnog tužilaštva je apsolutno sramna i skandalozna, jasno je da na Kosovu i Metohiji ne postoji pravo i pravda kada su u pitanju zločini nad Srbima“, naveo je Simić. 

Na sajtu Radio televizije Kosova stoji da je ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla da je još jednom potvrđena nepravda nad Srbima na Kosovu.

Ona je odluku Specijalnog tužilaštva u Prištini kojom je obustavilo istragu o 14 srpskih žetelaca nazvala „sramnom“.

„Ni posle 18 godina prištinsko pravosuđe nije došlo do istine ko su počinioci ovog monstruoznog zločina“, prenosi RTK.

„Da li je to ravnorpavnost svih građana za koju se Priština navodno zalaže? Da li je to jedanaki pristup pravdi? Da li to znači da će svako ubistvo, mučenje i brutalni napadi na Srbe na Kosovu nekažnjeno proći?“, navela je Kuburović u izjavi za Tanjug. 

Prema njenim rečima, „skandalozno je to što se slavi puštanje na slobodu jednog teroriste, ubice i silovatelja, za kojeg postoji nebrojano mnogo dokaza da je počinio najteža dela nad civilnim stanovništvom, a da smrt 14 Srba ni posle skoro 20 godina nema ni ime ni prezime“. 

Ukazujući da pravog i iskrenog pomirenja na Kosovu neće biti sve dok uterivanje straha i teror vladaju prema srpskom stanovništvu, Kuburović je izrazila nadu da će Specijalni sud za OVK u Hagu privesti pravdi odgovorne za zločin u Starom Grackom. 

„Nadam se da će Specijalni sud za OVK u Hagu posvetiti više pažnje i učiniti ono što pravosudni organi u Prištini nisu imali ni volje, a ni sposobnosti u proteklih 18 godina i da će privesti pravdi i počionice masakra iz jula 1999. godine, stoji na RTK. 

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osam osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine.

1999. na njivi ubijeno 14 srba


U Starom Grackom, 23. jula 1999. godine, ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba – Милован Јовановић (1969), Јовица Живић (1970), Радован Живић (1967), Андрија Одаловић (1967), Слободан Јанићијевић (1965), Миле Јанићијевић (1957), Новица Јанићијевић (1981), Момчило Јанићијевић (1946), Станимир Декић (1955), Божидар Декић (1947), Саша Цвејић (1973), Љубиша Цвејић (1939), Никола Стојановић (1936) и Миодраг Тепшић (1951).