Pritisak Sinoda na vladiku Ignatija 1Foto: www.eparhija-prizren.com

Nastavno-naučno veće Bogoslovskog fakulteta Beogradskog univerziteta u ponedeljak se nije izjašnjavalo, niti je raspravljalo o potvrđenoj odluci Svetog arhijerejskog sinoda SPC o smeni dvojice predavača najviše obrazovne ustanove SPC – episkopa zapadno-američkog Maksima (Vasiljevića) i Marka Vilotića, sekretara vladike diseldorfsko-nemačkog Grigorija (Durića), nezvanično saznaje Danas u vrhu SPC.

Izvori našeg lista tvrde da je dopis Sinoda, kojim se traži sprovođenje ranije odluke donete 8. jula o smenama, uprkos dopisu dekana Bogoslovskog fakulteta episkopa braničevskog Ignatija (Midića) u kome navode zakonske prepreke k?je se tiču državnog zakonodavstva, stigao samo desetak minuta pre sednice Nastavno-naučnog veća, kome je prisustvovao i član „crkvene vlade“ i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović).

Sinod je prošle srede odbacio dekanovo mišljenje i naložio sprovođenje odluke. Vladika bački Irinej je prekjuče na Nastavno-naučnom veću, kako se spekuliše u crkvenim izvorima, navodno rekao da o sinodskoj odluci nema šta da se raspravlja jer je potpisao predsednik Sinoda patrijarh srpski Irinej.

Novonastala situacija na samom Bogoslovskom fakultetu tumači se na različite načine – deo profesora smatra da su njihove kolege vladika Maksim i docent Vilotić završili karijeru na ovoj visokoškolskoj ustanovi, dok drugi ukazuju da je otkaze nadležan samo dekan i da do juče, 1. oktobra, niko nije otpušten, tako da bi nova akademska godina 9. oktobra, na praznik svetog apostola i jevanđeliste Jovana Bogoslova i jedne od tri slave fakulteta, nastava trebalo normalno da počne.

Pojedini crkveni krugovi, kao i veći deo nastavno-naučnog osoblja Bogoslovskog fakulteta uznemiren je zbog nametanja metoda svršenog čina ili bar privida konačnosti sinodskih odluka, jer je ova ustanova deo Beogradskog univerziteta i dužna je da poštuje državne zakone koje prihvata i u svom statutu.

Pojedini crkveni krugovi strahuju da su sinodske odluke o smeni dvojice predavača, od kojih je jedan episkop, presedan nezapamćen u odnosima Crkve i Univerziteta i da su samo uvod u dublje procese u SPC. Takođe se spekuliše da bi na udaru Sinoda mogla da se nađe i aktuelna uprava Bogoslovskog fakulteta i da bi, iako problem već poprima razmere saborskog značaja, bilo čudo da dočeka sledeće zasedanje Svetog arhijerejskog sabora. Mnogi nadu polažu u najavljeno okupljanje svih srpskih arhijereja SPC na centralnoj proslavi 800 godina autokefalnosti SPC 6. oktobra u manastiru Žiča i dan kasnije na Kosovu i Metohiji, gde bi eventualno moglo da se razgovara i o ovom problemu.

Vladika za „vezu“

Iako je u aktuelnom sazivu Sinoda za crkvenu prosvetu nadležan mitropolit dabro-bosanski Hrizostom (Jević) na sednicu Nastavno-naučnog veća došao je njegov sinodski kolega vladika Irinej bački koji je, kako je Danasu objašnjeno u vrhu SPC, već dve godine zadužen za odnose između „crkvene vlade“ i Bogoslovskog fakulteta. Na fakultetu ukazuju da je on prekjuče prvi put bio na Nastavno-naučnom veću od kad je vladika Ignatije izabran za dekana pre godinu dana.

Klanovi i klirici

Pojedini crkveni sajtovi koji zagovaraju smenu vladike Maksima ne samo sa fakulteta nego i sa mesta episkopa u Zapadno-američkoj eparhiji, izveštavaju da je poslednje Nastavno-naučno veće pokazalo da je dekan Bogoslovskog fakulteta vladika Ignatije, o kome pišu sve najgore, „uspeo da pridobije na svoju stranu i okrene protiv autoriteta najviših organa Crkve popriličan deo kolektiva, ali da nije dobio podršku“. Tu se pominju i neke nove – „eprahijske podele“ u SPC – uz dekana su navodno bila „njegova duhovna iščadija i hercegovačko-crnogorski klan“, dok među nastavno-naučnim osobljem preovlađuju klirici Beogradske arhiepiskopije, koji su pre mesec I po pojačani sa jednim redovnim profesorom i jednim docentom, kao i iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Eparhije bačke

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Pritisak Sinoda na vladiku Ignatija”

  1. Pravda za Maksima.Stop diktaturi Irineja Karanusica Bulovica! Nikad nece biti patrijarh!

  2. Pa pošto na jednom fakultetu Beogradskog univerziteta, u ovom slučaju Bogoslovskom, redovni profesori mogu biti i oni koji ne žive u Srbiji, poput episkopa Porfirija iz Zagreba i Maksima Vasiljevića iz Kalifornije, zašto to onda ne bi moglo i na svim ostalim fakultetima. Pa da i ti profesori poput Maksima Vasiljevića drže predavanja preko skajpa, da im studente na ispitima ispituju i ocenjuju asistenti, a oni kad svrate do Beograda dva-tri puta godišnje, samo potpišu indekse i ocene? Jer zašto bi nekibili privilegovani u odnosu na druge profesore i doktore nauka iz dijaspore, gde imamo mnogo velikih umova sa kojima bi BG Univerzitet puno u vis odskočio na Šangajskoj listi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.