Priznanje "Label Franc Education" pirotskoj Gimnaziji za kvalitet rada 1Foto: Z. Panić

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini uručio je danas direktoru pirotske Gimnazije Bratislavu Krstiću prestižno priznanje Francuske – „Label Franc Education“ a potom je tabla kao oznaka kvaliteta rada u dvojezičnom odeljenju postavljena na ulazu u školu koja ima dugu tradiciju.

Time je pirotska Gimnazija svrstana među 285 akreditovanih ustanova širom  sveta, a četvrta gimnazija u Srbiji, koja ima ovakvo priznanje Francuske. U pirotskoj Gimnaziji se nastava na francuskom i srpskom jeziku u bilingvalnom odeljenju odvija već sedam godina. Uručenju priznanja prisustvovao je i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kao i predstavnik kompanije ‘’Tigar Tajers’’ Zoran Kostić.

-Pirotska Gimnazija dvojezičnoj mreži priključila se septembra 2012. godine i da od tada neprestano razvija francuski jezik u školi. Zahvaljujem se kompaniji ‘’Tigar Tajers’’ i Gradu Pirotu na podršci bilingvalnom odeljenju. Danas se pridružujete mreži od 285 akreditovanih ustanova širom sveta koje je priznala Francuska. U Srbiji je ovo četvrta Gimnazija koja ima ovo priznanje Francuske. Izuzetna je saradnja ove škole sa Francuskim institutom, ambasadom Francuske, kompanijom ‘’Tigar tajers’’, lokalnom samoupravom. Sve to je doprinelo da Gimnazija Pirot dobije ovu nagradu-rekao je ambassador Frederik Modolini.

Direktor Gimnazije Bratislav Krstić rekao je da ove godine Gimnazija obeležava 140 godina postojanja, a francuski jezik  se uči 105 godina.

-Priznanje nam zaista puno znači i ono je rezultat mukotrpnog rada i učenika i profesora. Upisali smo sedmu generaciju učenika koji deo nastave slušaju i na francuskom jeziku . Do sada za tih sedam godina oko 200 učenika je uključeno u proces bilingvalne nastave. Naša saradnja sa francuskim školama traje mnogo duže pa je preko 700 đaka učestvovalo u ovoj razmeni-rekao je direktor Krstić.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao na ovoj svečanosti da

će uskoro učenici Gimnazije imati neuporedivo bolje uslove za rad jer će u rekonstrukciju zgrade Gimnazije biti uloženo oko dva miliona evra zahvaljujući odličnoj saradnji Grada Pirota i Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije.

– Pirot  ima dobru saradnju sa ambasadom Francuske i Republikom Francuskom ali i mnogim drugim državama i ambasadama. U ovom slučaju, osnova za dobru saradnju je francuski Mišelin odnosno kompanija Tigar tajers u Pirotu. Iz te saradnje rodile su se mnoge druge koristi. Ovo priznanje je privilegija za ovu školu i  naš grad-rekao je Vasić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.