Njihova umetnička ostvarenja na temu „Evropa u mom kraju“, stručni žiri proglasio je među pet najboljih u konkurenciji 117 radova iz 29 srednjih škola sa područja 34 opštine, pristiglih na likovni konkurs koji tradicionalno, većgodinama unazad, organizuje ovaj razvojni program uz podršku Vlade Švajcarske i Evropske unije.

Ernu i Nenada obradovale su nagrade, inače, prve značajnije otkako se ovo dvoje darovitih srednjoškolaca bave likovnim stvaralaštvom. Erna je u tehnici tempere simbolično ilustrovala svoju želju da u okviru škole postoji muzički bend, dok je Nenad svojim crtežom ukazao na problem nedostatka sadržaja i kvalitetnijeg društvenog života za populaciju starijih osoba.

– Ovogodišnji konkurs Evropskog PROGRES-a organizovan je sa ciljem da podstakne srednjoškolce da razmišljaju o potencijalnim projektima u sopstvenom kraju čija bi realizacija doprinela unapređenju kvaliteta života lokalne zajednice, naročito mladih, te da svoje ideje i likovno predstave. Erna i Nenad su u potpunosti odgovorili na zadatu temu, pokazali kreativnost i inovativnost, kao i zavidan nivo slikarskog talenta, rekao je njihov likovni pedagog Stanko Nikačević, koji je zajedno sa Ernom i Nenadom pre dva dana prisustvovao svečanoj dodeli priznanja u Leskovcu. Novovaroški srednjoškolci su za svoje radove dobili savremene mobilne telefone.

EU PROGRES-ov likovni konkurs je, inače, za ovdašnje đake bio više nego berićetan u proteklih nekoliko godine. Sa područja zlatarskog kraja ukupno je nagrađeno 10 mladih likovnih stvaralaca, od kojih su dvoje – Sofija Jelići Dejan Marinovićbili pobednici ove manifestacije kulturno-edukativnog karaktera.